FOTO: Unutar strogo čuvanog ruskog zatvora

Radiosarajevo.ba

Strogo čuvana kažnjenička kolonija K-28 smještena je u mjestu Yertsevo na sjeveru Rusije, u blizini Arktičkog kruga. Sredinom prošlog vijeka ovaj zatvor je bio dio zloglasnog Gulaga, a danas se u njemu nalazi više od 1000 zatvorenika koji izdržavaju kaznu zbog najtežih zločina.

Većina njih osuđena je za više ubistava i terorizam i provest će godine na ovom mjestu.

Fotografi Max Avdeev i Julia Ioffe dobili su jedinstvenu priliku da dokumentuju život zatvorenika u kažnjeničkoj koloniji K-28, njihovu svakodnevicu i načine na koje pokušavaju prekratiti vrijeme.

Zatvorenici cijepaju drva u šumi kojom je okružen zatvor, na debelim minusima, održavaju zatvorsku biblioteku, peku hljeb, mole se bogu. Sve religije su ovdje ispoštovane: među zatvorenicima ima muslimana, jevreja, pravoslavaca, a svi oni imaju svoje prostorije za molitvu i komunikaciju sa sveštenicima, rabinima i imamima.

Svakodnevni život u ruskim kažnjeničkim kolonijama, posljednjih godina često spominjanih po svjetskim medijima zbog sve češćih slučajeva političkih zatvorenika – Mikhaila Hodorkovskog, članica benda Pussy Riot i predstavnika opozicije Alekseya Navalnyja – pogledajte u našoj fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak