FOTO RECEPT: Napraviti dobar grah u 7 koraka

Radiosarajevo.ba

Čorbasti grah je idealno, ukusno i zdravo jelo koje se može napraviti da traje 2-3 dana i jesti podgrijano nekoliko puta. Uz komad hljeba i sezonsku salatu, grah možete jesti i ljeti i zimi, a za njegovu pripremu ne treba vam mnogo kulinarskog umijeća. Mnogi će se složiti i s tvrdnjom da je grah bolji 'sutradan', od onog koji je tek skuhan.  

Međutim, osnovno o čemu trebate voditi računa je da pravljenje graha isplanirate makar nekoliko sati unaprijed. To je zato što se bobice graha trebaju potopiti u hladnu vodu i tako stajati jedno vrijeme, najbolje preko noći (ili preko dana, ukoliko ćete grah praviti u večernjim satima, da biste tokom sutrašnjeg radnog dana imali skuhan ručak). 

Za 6 - 8 obroka trebat će vam: 

  • cca 350 grama graha bilo koje vrste (najbolji sitni zelenkasti ili bijeli)
  • jedna velika ili dvije srednje glavice luka
  • jedna veća ili dvije manje mrkvice
  • po želji cca 50 grama suhog mesa
  • 3 supene kašike ulja, može i maslinovo
  • sol, biber, aleva paprika, list lovora, ostali začini po želji. 
  • po želji, kašičica paradajz pirea koji se dodaje pred kraj kuhanja

Prvi korak: Grah potopite u vodu i stavite da stoji nekoliko sati. 

Ostale korake pogledajte u fotogaleriji  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak