FOTO: Pogledajte kako nastaju igračke koje kupujemo djeci

Radiosarajevo.ba

Iako djeci širom svijeta uljepšavaju djetinjstvo i čine ga sretnim, igračke nastaju u nehumanim i poražavajućim uvjetima.

Praznicima vesele se svi osim radnika u kineskim tvornicama igračaka koji su u to doba prisiljeni na prekovremeni rad i spavanje na podovima tvornica među dijelovima dječjih lutaka, piše Index.hr.

Zadnjih godina humanitarne su organizacije podigle prašinu po pitanju radnika u kineskim tvornicama koji zarađuju 330 KM na mjesec. U tim se tvornicama proizvodi 75 posto svih igračaka na svijetu, a među njima su i one najpopularnije kao što su Mickey Mouse i Spužva Bob Skockani.

U Kini postoji oko osam hiljada tvornica igračaka koje zapošljavaju tri i pol miliona radnika koji često rade i po 36,5 prekovremenih sati sedmično, a uprkos brojnim protestima raznih neprofitnih organizacija stanje se ne popravlja. Prema istraživanju National Labour Committeeja, žene u dobi između 18 i 25 godina obično rade od 7:45 ujutro do 10:55 navečer, a oko hiljadu je radnika smješteno na radnom prostoru površine samo 900 četvornih metara, piše Daily Mail.

U izvještaj iz 2009. godine stoji kako je samo te godine više od milion radnika u tvornicama diljem Kine pretrpjelo neku ozljedu na radu.

Radnicima nije dozvoljeno razgovarati i slušati muziku, posluživani su im nekvalitetni obroci iz tvorničkih kantina, a ukoliko im se potkrade greška u radu moraju čistiti WC-e na koje tokom radnog vremena ne smiju ići. Spavaju u tvorničkim spavaonicama, njih 14 u istoj sobi. Madrace i posteljinu moraju kupiti sami ili će spavati na drvenim daskama, a "tuširaju" se spužvom i kantom vode.

Kako izgleda njihov život, u kakvim uslovima žive, te čime su okruženi pogledajte u galeriji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak