FOTO: Pogledajte kako izgleda najpopularniji sport u Afganistanu

Radiosarajevo.ba

Najpopularniji nacionalni sport u Afganistanu Buzkashi, pomalo surova igra, privlači pažnju stanovnika Ozbekistana, Tadžikistana i Turkmenistana, javlja Anadolu Agency.

Buzkashi za neke Afganistance nije samo igra, već jedan način života u kojemu su momčadski duh i razumijevanje od esencijalne važnosti za uspjeh.

Igra, koja se igra od davnina, posebno u Centralnoj Aziji, upriličena je na starom afganistanskom stadionu u Deshti Sadiyanu, a učestvovalo je oko 100 osoba.

Buzkashi doslovno znači ugrabiti kozu, a vjeruje se kako ovaj sport potječe od tursko-mongolskih naroda, koji su ga u naslijeđe ostavili narodima sjevernog Afganistana. 

Glavni predmet u igri je bezglava lešina koze ili teleta, postavljena u središtu kruga i okružena igračima podijeljenim u dvije momčadi.

Cilj je domoći se koze i donijeti je do cilja. Igrači Buzkashija se na narodnom jeziku nazivaju "Chapandaz".

Najbolji igrači uspijevaju doći blizu koze, a oni najbolji, donijeti je do cilja, uprkos velikom broju učesnika koji se na konjima bore za lešinu koze.

Konji se za Buzkashi svakodnevno pripremaju pet godina nakon kojih po prvi put mogu izaći na igralište, dok se igrači pripremaju šest mjeseci.

Igra se prati uz veliko zanimanje stanovnika koji dolaze da uživaju u ovoj staroj, nacionalnoj igri.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak