FOTO: Nasilje nad LGBT osobama u Rusiji

Radiosarajevo.ba

Tekst prenosimo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim grupama.

Buzzfeed donosi potresne fotografije nasilja koje nacionalisti ali i sama policija, koja mora poštovati zakon o zabrani homoseksualne propagande, provode nad LGBT aktivistima.

Na fotografijama su prikazane scene sa prošlogodišnjih i ovogodišnjih protestnih skupova LGBT aktivista u Moskvi i Sankt Peterburgu, koji su ugušeni u krvi i završeni hapšenjem, ne nasilnika – nego aktivista koji su se okupili tražeći poštivanje ljudskih prava koja pripadaju svim ljudima bez obzira na spol, rod, rasu, vjeroispovijest, seksualnu orijentaciju.

Rusi protiv homoseksualne propagande koja ni ne postoji

U Rusiji je na snazi jedan od najstrožih zakona koji diskriminiraju osobe istospolne seksualne orijentacije: zabranjen je rad svim organizacijama koje se bave ovim pitanjem, zakon nalaže da se ne smije ni tvrditi da homoseksualne osobe postoje, a nedavno je zabranjeno i usvajanje ruske djece istospolnim parovima iz inostranstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak