FOTO: Kako je WTC ustao iz pepela (VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Iako može podnijeti eksploziju kamiona bombe ili udar mlaznog aviona, 540 metara visoki supertoranj stoji na većoj visini nego tornjevi bliznaci koji su nekad stajali na tom mjestu.

„Prvo sigurnost, a onda simbolika“, poruka je koju nosi novi Svjetski trgovački centar, zvani One World Trade Center, piše NBC.com.

Toranj vrijednosti 3,8 milijarde dolara tema je raznih knjiga, novinskih članaka i televizijskih emisija. Sva ta pažnja je opravdana ogromnom siluetom nebodera, cijenom, kao i „simbolikom za prošlost i budućnost“.

„Ova građevina je jaka, vidljiva slika naše izdržljivosti, koja nam je trebala nakon užasne tragedije“, izjavio je za televiziju PBS arhitekt tornja David Childs, u dokumentarcu pod imenom "Ground Zero Supertower."

Gledajući van simbolike WTC-a One World Trade Center služi kao šablon za novu generaciju ogromnih ali sigurnih nebodera.

Lekcije 11. Septembra

 

Široka osnova građevine, betonska jezgra i fasada otporna na eksplozije napravljeni su da bi se izbjegle slabosti koje su pomogle teroristima prije 12 godina.

Prije 40 godina arhitekti su projektovali nebodere koji mogu podnijeti sve prirodne uticaje, ali nisu mogli ni sanjati da bi se neko s avionom zabio u njih.

Planirano je da novi neboder bude asimetričan, sa tornjem koji bi simbolizirao ruku kipa slobode Lady Liberty. Dizajn je nakon toga imao nekoliko izmjena, a Childs se na kraju vodio logikom da toranj mora biti siguran kao američka ambasada u nekoj stranoj zemlji.

„Jedna od stvari koju sam naučio o sigurnosti je sam njen izgled“, rekao je Childs za televizijsku stanicu PBS. Pravljenje sigurnog nebodera značilo je da se treba riješiti umjetičkog, asimetričnog izgleda koji bi podsjećao na Kip slobode.

„Mnogi su se plašili da bi supersigurni One World Trade Center izgledao kao 540 metara viski betonski bunker.“

One World Trade Center je samo dio kompleksa koji će se prostirati na 16 hektara i uključiti još nekoliko poslovnih nebodera, kao i spomenik 11. septembru i muzej.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak