FOTO: Hrabre Afganistanke treniraju boks i sanjaju o Olimpijadi

Radiosarajevo.ba

I u Afganistanu, zemlji poznatoj po lošem tretmanu žena, neke žene uspijevaju pronaći put do svojih snova. Desetak takvih mladih žena, punih entuzijazma, trenira u ženskom bokserskom klubu Afganistanskog nacionalnog olimpijskog komiteta.

Ranije ih je bilo više, čak 25, jer je bilo više i novca koji je podupirao njihove napore: nevladine organizacije obezbjeđivale su im mjesečnu platu od 100 dolara. Finansiranje je potom preuzeo Nacionalni olimpijski komitet i pomenutog novca danas više nema, a desetak preostalih zaljubljenica u boks besplatno koriste salu za treninge, bokserske rukavice, a ponekad im plate i troškove prevoza.

Ipak, one vjeruju u bolju budućnost i nadaju se da će se kvalifikovati za Olimpijske igre 2016. godine.

Priča o hrabrim mladim Afganistankama još je važnija ako se prisjetimo da je za vrijeme režima talibana ženama bilo zabranjeno bavljenje bilo kojim sportom. U ovoj zemlji se na žene u sportu i danas gleda sa neodobravanjem, a ulaganja u ženski sport gotovo i da nema.

U fotogaleriji pogledajte Afganistanke koje, uprkos svim preprekama, treniraju boks u Kabulu. Fotografije donosi agencija AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak