FOTO: Bebe koje spavaju na minus pet

Radiosarajevo.ba

Šta biste pomislili da vidite bebu kako spava u kolicima ispred kafića na minus pet, dok njeni roditelji unutra piju čaj? Nije u pitanju roditeljska neodgovornost, nego široko prisutan običaj u skandinavskim zemljama. 

Dobro ušuškane bebe, na temperaturama ispod nule, sanjaju svoje popodnevne snove i tako postaju zdravije i otpornije na viruse. 

Za većinu roditelja u Skandinaviji, ovo je dio dnevne rutine, piše BBC. Dnevne temperature u Stockholmu 'rastu' do minus 5, ali i tada je na ulicama sasvim uobičajeno vidjeti mnoštvo kolica sa bebama 'parkirana' ispred kafića (pogledajte galeriju). A ako ste kod prijatelja, a vašoj bebi je potreban popodnevni san, možda će vam ponuditi da odspava u bašti, umjesto u drugoj sobi. 

Pogledajte fotogaleriju

"Mislim da je dobro za njih da što više provedu na svježem zraku", kaže jedna mama troje djece. "Kada temperatura dođe do minus 15, pokrijemo kolica dodatnom dekom", kaže ova majka čija djeca spavaju vani otkako su rođena. 

Ovo je posebno korisno zimi, kada zrakom kruže virusi, smatraju  roditelji. Iskustvo mnogih pokazuje da je popodnevni san beba duži ukoliko spavaju vani. 

Jedno istraživanje u Finskoj pokazalo je da školska djeca koja su kao bebe spavala na svježem zraku, manje izostaju iz škole zbog prehlada, u odnosu na vršnjake koji su spavali u zatvorenom. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak