FOTO: Ateistički spomenik osvanuo na Floridi

Radiosarajevo.ba
FOTO: Ateistički spomenik osvanuo na Floridi

Ateistički spomenik otkriven je prije nekoliko dana u okrugu Bradford na Floridi, ispred Okružnog suda, tik pored spomenika Deset božjih zapovijedi.

Za vrijeme otkrivanja spomenika, manja grupa katolika protestovala je pored mjesta dešavanja.

Spomenik čini granitna klupa, na kojoj se nalaze poznate izreke Thomasa Jeffersona, Benjamina Franklina, Johna Adamsa i Madalyn Murray O'Hair, osnivačice organizacije Američki ateisti.

Jedna od ugraviranih izjava Madalyn Murray O'Hair glasi: „Ateist vjeruje da umjesto crkve treba biti izgrađena bolnica. Ateist vjeruje da djela vrijede više od izgovorenih molitvi. Ateist teži uključivanju u život, a ne bijegu u smrt. Ateist želi da bolest, siromaštvo i rat budu pobijeđeni“.

„Prva stvar koju primijetite kad ugledate ovaj spomenik je da on ima svoju funkciju. Ateisti su privrženi realnom i fizičkom svijetu, zato smo izabrali spomenik u vidu klupe“, izjavio je David Silverman, predsjednik organizacije Američki ateisti, koja i stoji iza ove inicijative.


Kako pišu  američki mediji, spomenik slavi slobodu govora, kao odgovor na obližnji spomenik Deset božjih zapovijedi. Huffington Post navodi da je ovo prvi ateistički spomenik koji je legalno podignut na državnoj zemlji u SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak