FOTO: Arome koje liječe

Radiosarajevo.ba

Eterična ulja su visokokoncentrovane smjese dobijene iz različitih dijelova biljaka, a neka mogu da unište bakterije i pomognu kod raznih zdravstvenih problema. Eterična ulja su prirodne hlapljive supstance koje brzo isparavaju u vazduh i pri tome ispuštaju aromu.

U ormariću sa lijekovima trebalo bi da imate najkorisnija eterična ulja, kao što su ulje kamilice, ružino eterično ulje, ulje ruzmarina, anisa, čajevca i lavande jer u određenim situacijama mogu da budu od velike pomoći.

Inhalacija je posebno korisna kod bolesti disajnih puteva. U posudu sa oko litru kipuće vode potrebno je ukapati do pet kapi ulja, pišu Nezavisne.

Eterična ulja mogu se koristiti i u kupkama. U kadu vode treba ukapati do 10 kapi ulja i opustiti se u kupki. Eterična ulja mogu se, u isto vrijeme, koristiti i kao pomoć kod određenih zdravstvenih problema i kao mirisno oplemenjivanje prostora. Za to su vam potrebne aroma lampe. To su keramičke lampe u čije postolje se zapali mala svijeća, a u gornji dio lampe (posudica) stavi se malo vode i nekoliko kapi ulja.

Pogledajte fotogaleriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak