Feminizam je iznevjerio žene iz radničke klase

Radiosarajevo.ba
Feminizam je iznevjerio žene iz radničke klase


Fokusirajući se na borbu za ravnopravnost spolova samo na visokim pozicijama, feminizam je iznevjerio žene iz radničke klase, piše Guardian pozivajući se na  istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, koje pokazuje da su se razlike u plaćama smanjile, ali se to odnosi samo na poslove za koji je potreban viši stepen obrazovanja. Dok muškarci dobro zarađuju bez obzira na stepen obrazovanja, među obrazovanim i neobrazovanim ženama su razlike u platama sve veće, otkriva istraživanje koje je proveoInstitute for Public Policy Research.

Sa ili bez univerzitetske diplome, muškarci i dalje zarađuju više od svojih kolegica, ali je istraživanje otkrilo da visokoobrazovane žene, rođene 1958. zarađuju gotovo tri puta više, 198 posto, od svojih vršnjakinja koje nemaju diplomu, dok je ta razlika među muškarcima tek 45 posto.

Pristup koji nalaže da više žena treba biti na rukovodećim pozicijama i u upravnim odborima nije stvorio radno okruženje koje omogućuje porodični život i solidne prilike za žene na nižim pozicijama.

„Spol i dalje utiče na visinu zarade kod žena, ali klasa, stepen obrazovanja i vrsta profesije utiču i više od toga“, stoji u zaključku istraživanja.

Majkama manje plate, očevima veće

Studija je pokazala da je imajčinstvo važan faktor kad je profesionalni status žene u pitanju, pa su žene koje su ranije postale majke završile s nižim platama od onih koje su odgodile stvaranje porodice. Za muškarce je vrijedilo suprotno, pa muškarci koji imaju porodicu zarađuju više od samaca.

Izvještaj također govori da se broj muškaraca koji ostaju kući s djecom povećao u posljednjih 15 godina, u toku kojih je čak 62.000 muškaraca odlučilo ostati kući i brinuti se za svoju porodicu, a zarađivanje prepustiti svojoj partnerici. Međutim, većina žena, njih 77 posto, i dalje radi više kućnih poslova od svojih muževa: samo jedan od deset oženjenih muškaraca u domaćinstvu doprinosi s podjednakim naporom, dok 13 posto radi više od svoje supruge.

Vezano:
Zašto nam treba feminizam?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak