Evo kako bez kuckanja odabrati zrelu i slatku lubenicu

Radiosarajevo.ba
Evo kako bez kuckanja odabrati zrelu i slatku lubenicu

Došle su nam prve lubenice 2014. godine i s njima i vječita dilema: kako odabrati zaista slatku i zrelu lubenicu?

Evo nekoliko savjeta uz pomoć kojih više nećete doći kući s nezrelom lubenicom od 20 kilograma, piše Whataboutwatermelon.com.

1. PREGLEDAJTE JE

Stručnjaci kažu da su ukusnije one lubenice koje su simetričnog oblika. Zrela lubenica je uglavnom tamnozelene boje, a dobar znak je i kada na sebi ima malo ožiljaka.

2. PODIGNITE JE

Zrela lubenica je teška, a nezrela lagana za svoju veličinu. Čak 92 procenta lubenice čini voda.

3. OKRENITE JE

Pri kupovini pogledajte i stranu na kojoj je lubenica ležala na zemlji. Lubenica bi na tom mjestu trebalo da bude kremastožute boje, između boje banane i limuna. Ukoliko je taj dio bijele boje ili svjetlozelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak