Ekstremno brzo otapanje arktičkog leda

Radiosarajevo.ba
Ekstremno brzo otapanje arktičkog leda
Otapanje leda na Arktiku

Led na Arktiku ponovo se ubrzano topi, ali ipak ne onom alarmantnom brzinom kojom se topio 2007. godine, upozoravaju naučnici. Prema preliminarnim mjerenjima američkih naučnika, led je završio svoju ljetnu fazu u kojoj dostiže najniži nivo te sada ulazi u zimsku fazu u kojoj će se početi ponovo povećavati. Ipak, ovogodišnji minimum debljine leda treći je najmanji otkad postoje satelitska mjerenja. Ipak, naučnici smiruju sve one koji tvrde da će se ljetni led uskoro potpuno istopiti tvrdeći da to nije moguće. U trenutku svojeg ovogodišnjeg minimuma, 10. septembra je 4,76 miliona kvadratnih kilometara Arktičkog okeana bilo prekriveno ledom, što je više nego rekordnih 2007. i 2008. godine, ali manje nego svih ostalih godina od 1979. godine.

Walt Meier, naučnik sa američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Koloradu, rekao je da se ove godine led "topio neobično brzo". "Sezona topljenja je bila kratka - period od maksimuma do minimuma debljine leda bio je puno kraći nego inače - a led se u tom periodu uspio značajno otopiti", rekao je Meier za BBC.

Deseci hiljada morževa isplivali na površinu
Prema NASA-inim podacima, posljednjih 12 mjeseci je bilo najtoplije u posljednjih 130 godina. Naučnici to djelomično pripisuju El Ninu koji je harao Pacifikom što je globalno podiglo temperaturu. Sa uslovima koji sad prelaze u La Ninu, predviđa se da bi ova godina mogla biti najtoplija kalendarska godina otkad postoje mjerenja.

Utjecaj na debljinu arktičkog leda imaju globalni trendovi, ali debljina ljetnoga minimuma ovisi i o lokalnim vjetrovima. Koncentracija leda na Arktiku jedne godine može biti na jednom dijelu, a već sljedeće može "otplivati" na drugi. Ovogodišnji manjak leda, desetke hiljada morževa istjerao je na površinu.

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak