Ekstrakt koji poništava pijanstvo

Radiosarajevo.ba
Ekstrakt koji poništava pijanstvo

Američki su naučnici otkrili lijek iz snova za sve ljubitelje alkohola – kineski biljni pripravak koji poništava pijanstvo bez obzira na količinu alkohola u krvi, prenosi Tportal.hr.

Drugim riječima, ljudi bi uskoro mogli piti do mile volje, zatim popiti lijek i konačno sjesti za volan trijezni. Eliksir trezvenosti već je uspješno isproban na laboratorijskim pacovima, a uskoro bi trebala početi i testiranja na ljudima.

Ekstrakt kineske vrste orijentalnog stabla loze Hovenia dulcis mogao bi biti pravo rješenje problema s kojim se ljekari bore od davnina. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu svake godine od posljedica alkoholizma umre oko dva i po milona ljudi.

Kinezi koriste taj ekstrakt biljke za liječenje mamurluka već više od 500 godina, ali naučnici su sada iz njega uspjeli izdvojiti dihidromiricetin (DHM) koji se pokazao kao učinkovito sredstvo protiv pijanstva, a djeluje tako da sprječava uticaj alkohola na mozak.

"DHM će smanjiti razinu pijanstva i definitivno reducirati simptome mamurluka", rekla je farmakologinja Jing Liang s Kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu i dodala da bi tvar s vremenom također mogla smanjiti želju za alkoholom.

Liang je djelovanje DHM-a testirala na pacovima tako što im je u trbuh ubrizgala doze alkohola proporcionalne onima koje bi u ljudskom organizmu stvorilo ispijanje 15 do 20 piva u dva sata. Pacovi su se od pijanstva – teturanja i gubitka koordinacije pokreta – oporavili 70 minuta nakon uzimanja DHM-a. Kada je životinjama u istu količinu pića dodan miligram DHM-a po kilogramu tjelesne težine, oporavak je bio puno kraći – trajao je samo pet minuta.

Naučnici ističu da DHM ima još jedan zanimljiv efekt. Naime, čini se da kod pacova smanjuje sklonost alkoholu. Tokom tromjesečnog eksperimenta životinje koje su obično razvile ovisnost o alkoholu i pile ga u sve većim količinama uz DHM su to činile četiri puta manje. Štaviše, nakon što su sedam nedjelja uzimale pripravak vratile su se umjerenoj konzumaciji alkohola.

Svi pozitivni efekti DHM-a nestali su kada je glodarima dan tzv. flumazenil koji u mozgu blokira receptore neurotransmitera GABA. Liang smatra da to pokazuje da DHM sprečava da se alkohol veže na te transmitere i objašnjava zašto pacovi ostaju trijezni čak i uz visoke razine opijata u krvi. Istraživanje je predstavljeno u časopisu Journal of Neuroscience.

Ako lijek jednog dana postane popularan, policija će vjerovatno morati pronaći nove metode mjerenja pijanstva jer promili alkohola neće biti objektivno mjerilo trezvenosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak