Ekološka porodična kuća za 45.000 Eura

Radiosarajevo.ba
Ekološka porodična kuća za 45.000 Eura


Kuća u kojoj može živjeti četveročlana obitelj, energijom se napaja isključivo od sunca, a može se izgraditi za 15 dana. Upravo takva kuća zove se Fab Lab, a projektirao ju je Institut za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC).

Kuća koja je predstavljena na izložbi Solar Decathlon Europe u maju ove godine ima 75 kvadratnih metara, predstavlja realan, lako primjenjiv i srazmjerno jeftin vid "pametne gradnje" te je stoga osvojila nagradu publike.

"Kuća proizvodi dvostruko više energije nego što troši, a zahvaljujući zaobljenom obliku omogućuje svojim vlasnicima maksimalno iskorištavanje unutrašnjeg prostora s minimalnom vanjskom površinom. Fab Lab je povišena od tla sa tri “noge” među kojima je stvoren prostor ispod kuće za obavljanje različitih aktivnosti. U tom prostoru može biti voćnjak, trijem ili, pak, iskoristivi kuhinjski dio - rekli su iz Instituta, prenosi Jutarnji list.

Kuću su dizajnirali arhitekti iz više od dvadeset različitih zemalja, a finalizirali su je uz pomoć pomenutog katalonskog instituta, Centra za čestice i atome Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MIT), svjetske mreže Fab Laba te uz nekolicinu privatnih poduzeća.

"Dok je u 20. stoljeću forma slijedila funkcionalnost, u 21. stoljeću forma će slijediti energiju. Građevine moraju biti kao drveće, koje je prije svega samodostatno, te moraju slijediti prirodne zakone" rekao je Vicente Guallart, direktor instituta i dodao da je iskoristivost sunčevih zraka i prirodnog propuha maksimalna pa je stoga otklonjena potreba za umjetnim grijanjem ili klima-uređajem.

Interijer se sastoji od dnevnog boravka, trpezarije, kuhinje, spavaće sobe, kupaonice i male gostinjske spavaće sobe. Sve potrebno za ugodno i normalno svakodnevno funkcioniranje.



Prototip Fab Lab kuće na izložbi u Madridu posjetilo više od 20.000 ljudi. Iako je osnovna poruka kuće ekološka, najviše se raspravljalo o njenom izgledu. Tako je španski princ Felipe oduševljeno prokomentirao kako ga Fab Lab podsjeća na neki brod, a drugi su posjetitelji bili kreativniji pa su kuću opisivali kao “posudu za kikiriki” ili “trbuh od kita”.

"Za razliku od ostalih prezentiranih kuća u Madridu, naša je bila jedna od rijetkih napravljena tako da čovjek u njoj zaista može živjeti. Drugi su uglavnom radili kuće koje su više tehnološki showroom, a manje dom u pravom smislu te riječi" tvrdi direktor projekta. Još jedna od prednosti ove kuće je to što korisnik može naknadno naručiti poboljšanja poput nove izolacije, različitih modela prozora, solarnih panela i drugih ekoloških održivih tehnologija.

Početna cijena kuće je 45.000 eura za najmanju izvedbu.

jutanji list/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak