EFSA: Šljive dobile zeleno svjetlo

Radiosarajevo.ba
EFSA: Šljive dobile zeleno svjetlo

Suhe šljive od sada mogu nositi tvrdnju da doprinose normalnoj funkciji probavnog sistema jer je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) konačno dala svoje odobrenje. 

Suhe šljive su prošle trnovit put kroz europsku birokraciju. EFSA je prvobitno odbila da se suhe šljive dovode u vezu sa probavnim sistemom, no ipak se predomislila, što je vrlo rijetka pojava. 

Suhe šljive sadrže netopiva i topiva prehrambena vlakna i sorbitol. Netopiva vlakna se ne probavljaju u organizmu, a ubrzavaju probavu na način da vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice.

Topiva vlakna bivaju potpuno razgrađena, a doprinose normalnoj probavi na način da stimuliraju rast poželjnih bakterija u crijevima i na taj način povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njen prolazak kroz crijevo, pišu Vitamini.hr.

Sorbitol djeluje kao osmotski laksativ, te zajedno sa vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave. Da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 g suhih šljiva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak