"Dvije muhe jednim udarcem": Kako da očistite kuhalo od kamenca i produžite mu vijek trajanja?

1
Radiosarajevo.ba
"Dvije muhe jednim udarcem": Kako da očistite kuhalo od kamenca i produžite mu vijek trajanja?

Budući da se čaj svakodnevno konzumira u velikim količinama, posebno u zemljama gdje se godišnje popije jako puno šoljica, nije iznenađenje što su kuhala za vodu među najčešće korištenim kućanskim aparatima.

Upravo zato njihovo redovno održavanje i čišćenje ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja i dugovječnosti uređaja.

Ako se kuhalo zanemari, dolazi do nakupljanja kamenca koji može ostaviti kredaste tragove u vodi, što utiče na okus napitaka. Iako neka kuhala imaju ugrađene filtere, oni ne sprječavaju potpuno taloženje kamenca. Zato stručnjaci savjetuju da se kuhalo obavezno čisti svakih četiri do osam sedmica, a jedna od najefikasnijih metoda uključuje upotrebu bijelog sirćeta.

Bosanka Farah Karabeg na prestižnoj Forbesovoj listi: Ona je među 30 najuspješnijih mladih lidera

Prilikom korištenja ove metode, važno je prvo pažljivo sipati jednak omjer vode i sirćeta u kuhalo kako bi se izbjeglo prskanje. Preporučuje se da se smjesa ne prokuha jer će intenzivan miris sirćeta ispuniti kuhinju. Nakon što se kuhalo isprazni, dobro ga isprati kako bi se uklonio svaki ostatak mirisa.

Za lakša nakupljanja kamenca nije potrebno zagrijavati smjesu, ali za tvrdokornije naslage to može značajno poboljšati učinkovitost tretmana. Bitno je napomenuti da količine vode i sirćeta ne moraju biti precizno određene, sve dok su u približno jednakim omjerima.

Ako kuhalo ima filter, i njega treba povremeno očistiti. To se radi tako što se filter izvadi, očisti bijelim sirćetom pomoću stare četkice za zube, ispere pod vodom i ponovo vrati na mjesto. Ova jednostavna navika pomoći će da vaša kuhala traju duže, a vaši napici ostanu ukusni i sigurni za konzumaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak