Dva od pet pilića zaražena bakterijama
Budući da su tokom prošlomjesečne britanske istrage bakterije pronađene i u tekućini koja služi za održavanje tkiva prilikom bolničkih transplantacija, ne treba čuditi da ništa nije bolje ni s mesom iz supermarketa. U svih devet lanaca trgovina koje su bile predmet novog istraživanja pronađena je kontaminirana piletina.
Od 192 testiranih pilića, uzgojenih u Britaniji, 73 je sadržavalo bakterije, uključujući rod bakterija Campylobacter, Listeria i Salmonella, pokazuje istraga udruge za zaštitu potrošača Which, piše The Sun.
Testirana piletina bila je iz različitih vrsta uzgoja, uključujući i organsko. A trgovački lanci u kojima su uzimali uzorke su Aldi, Asda, The Co-operative, Lidl, M&S, Morrisons, Sainsbury’s, Tesco i Waitrose. Kupovali su ih različitim danima, u različito vrijeme. Najčešće pronađene bakterije bile su iz roda bakterija Campylobacter. One uzrokuju proljev, temperaturu i povraćanje - a mogu i ubiti. U Britaniji je 2010. zabilježeno više od 403.000 slučaja trovanja i 96 smrti.
Temeljna priprema hrane je najvažnija
Kuhanje i temeljno pečenje piletine, te dezinfekcija kontaminiranog područja ubija mikroorganizam. Iz Vijeća britanskih uzgajivača piletine poručili su: 'Piletina je sigurna i zdrava ako se temeljno skuha ili peče'. Međutim ukoliko se hrana ne priprema na odgovarajućoj temperaturi, mikrobi mogu preživjeti i uzrokovati bolest.
U Britaniji čak jedna od pet osoba godišnje dobije trovanje bakterijama. Do smrtnih slučajeva rijetko dolazi, ali je trovanje izuzetno neugodno. Posebno su ugrožena djeca i starije osobe kod kojih može doći do opasne dehidracije.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.