Dugovječnost žena opada usljed stresa

Radiosarajevo.ba
Dugovječnost žena opada usljed stresa

Naučnici su nedavno otkrili kako je ženska dugovječnost tokom protekle decenije u zabrinjavajućem padu, posljednji put zabilježen davne 1918. zbog pojave španjolske gripe u SAD-u.

Iako mnogi naučnici vjeruju da su pušenje i pretilost glavni uzročnici kraćeg životnog vijeka žena, sve veći broj stručnjaka i stručnjakinja tvrde da hronični stres može biti ključni krivac, pogotovo stres uzrokovan žongliranjem posla i porodice, piše Libela.

"Žene su napredovale na području rada tokom posljednje četiri decenije, ali društvo je relativno malo učinilo kako bi im pomoglo kod povećane odgovornosti i obaveza", smatra James S. House, profesor Instituta za društvena istraživanja Univerziteta u Michiganu.

"Jasno, pretilost i pušenje su stvari koje doprinose pojavi hroničnih bolesti i smanjenju životnog vijeka", smatra Carolyn Mazure, direktorica odjela za istraživanje ženskog zdravlja na Yaleu, "No, nema sumnje da stres igra važnu ulogu u tom algoritmu, pogotovo za žene."

Na Univerzitetu Harvard, Lisa Berkman, direktorica Centra za populacijske i studije razvoja, naglašava kako žene koje rade i pritom brinu o porodici i domaćinstvu imaju više zdravstvenih problema od drugih zaposlenih žena. Također, žene s rigidnim rasporedom su u dva puta većoj opasnosti od žena s fleksibilnim vremenom da obole od kardiovaskularnih bolesti, kao što su visoki krvni pritisak te od visokog holesterola i prekomjerne tjelesne težine.

Druga studija provedena na Harvardu pod vodstvom profesorice Michelle Albert zaključila je da žene s bilo kojom vrstom zahtjevnog posla imaju 38 posto veću vjerojatnost da imaju kardiovaskularne i srčane probleme, u odnosu na žene s manje zahtjevnim poslovima.

Također, vođenja karijere i porodice istovremenu mogu povećati količinu hormona stresa koji potom može utjecati na zdravlje na dva različita načina: može doći do fiziološke promjene zbog viška hormona stresa, poput kortizola, te također može uzrokovati da žena promijeni svoje ponašanje, izbacujući zdrave aktivnosti poput vježbe i zamjenjujući ih pušenjem ili prejedanjem.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak