Dubai: polemike o upotrebi alkohola u pripremi jela

Radiosarajevo.ba
Dubai: polemike o upotrebi alkohola u pripremi jela
crepe suzette od sada bez flambiranja

Glavni kuhari restorana u Dubaiju dobili su obaviještenje od gradskih vlasti da više ne mogu da koriste alkohol za pripremanje nekih jela poput pijetla u vinu, javljaju agencije, a prenosi Fena.

Nakon što se ova vijest proširila svijetom, neki mediji iz Saudijske Arabije navode kako zabrana ipak neće biti toliko stroga.

Gradske vlasti tvrde da se direktne zabrane alkohola u hrani neće primjenjivati, ali će se insistirati da se hrana u kojoj je upotrijebljen alkohol svrsta u "ne-halal" jela i kao takva predstavi gostima. (opširnije

Drugi mediji, pak, navode kako su vlasti donijele odluku o strogoj i konačnoj zabrani upotrebe alkohola u pripremanju hrane u restoranima nakon brojnih pritužbi gostiju - muslimana. Oni su nezadovoljni zbog toga što nisu obaviješteni o sastavu nekih jela, prije svega onih za čiju se pripremu koristi alkohol.

List Seven Days objavljuje listu jela koja će ubuduće u restoranima u Dubaiju biti spremana bez alkohola, među kojima ima i poslastica kao što su flambirane palačinke.  Mnogi ugostitelji su nezadovoljni zbog te mjere ističući da će ta jela izgubiti sav svoj ukus.

Što se tiče alkoholnih pića, ona će i dalje moći da se služe u restoranima sa specijalnom dozvolom.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak