Droga - alkohol - moždani udar

Radiosarajevo.ba
Droga - alkohol - moždani udar

Mlađe osobe koje su pretrpile moždani udar često su pušači ili koriste drogu i alkohol, pokazalo je američko istraživanje koje je obuhvatilo 1 000 pacijenata, prenosi Fena.

SIMPTOMI
Moždani udar se često tiho najavljuje nekoliko sedmica ili mjeseci prije pravog udara. Problem je u tome što pacijenti ne prepoznaju simptome te ih pripisuju svakodnevnom stresu i iscrpljenosti ili ih jednostavno ignoriraju. Simptomi se odnose na probleme u govoru i koncentraciji koji se javljaju u vrlo kratkim epizodama. Nadalje, moguće su kratkotrajne paralize, općenit osjećaj slabosti, nedostatak kisika i brz gubitak daha. Navedeni nagovještaji udara mogu u potpunosti nestati u roku nekoliko minuta ili sati, ali i uzrokovati oštećenja mozga. Simptomi ovise o dijelu mozga koji je pogođen udarom. Najčešće dolazi do paralize i to ne samo u rukama i nogama nego i licu. Čest simptom je već spomenuta teškoća govora (mucanje). Dodatni simptomi sežu od mučnine i glavobolje do gubitka svijesti.

PRVA POMOĆ
Moždani udar traži brzu reakciju i poziv hitne pomoći. S pogođenim je potrebno odmah uspostaviti usmeni kontakt kako bi se ustanovilo je li pri svijesti ili ne. Ukoliko izostaju osnovne vitalne funkcije, otkucaj srca i disanje, pogođenog je potrebno odmah reanimirati masažom srca i umjetnim disanjem (usta na usta).
Ukoliko srce pacijenta kuca i on samostalno diše, potrebno mu je puno svježeg zraka. Otvorite sve prozore u kući, a pacijenta polegnite tako da mu su mu ramena i glava u povišenom položaju (oko 30 stupnjeva). Na taj način se smanjuje pritisak u mozgu do dolaska liječnika.

Za moždane udare često se misli da su stanje koje pogađa starije osobe, no znanstvenici kažu da dugotrajne promjene na srcu, krvnim žilama i krvi kao rezultat zlouporabe droga ili teškog opijanja mogu dovesti do većeg rizika od udara ranije u životu.

"Zloupotreba opojnih sredstava je česta među mladim odraslim osobama koje su pretrpile moždani udar", kaže voditelj istraživanja Brett Kissela sa sveučilišta u Cincinnatiju. "Osobe mlađe od 55 godina koje pretrpe moždani udar trebalo bi rutinski provjeravati i savjetovati oko zloupotreba raznih sredstava".

Moguće je i da neka sredstva poput kokaina ili metamfetamina mogu brže potaknuti udar, smatra Andrew Josephson, neurolog s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu koji je proučavao zloupotrebu droga i moždane udare ali nije bio uključen u istraživanje.

"Znamo da ljudi koji imaju vaskularne faktore rizika poput pušenja i visokog krvnog tlaka nemaju moždane udare do određene dobi. Kada mlada osoba pretrpi udar mnogo je vjerojatnije da je uzrok udara nešto drugo, a ne tradicionalni faktori rizika", kaže Josephson.

 U SAD je prosječno 5 posto osoba koje pretrpe moždani udar u dobi od 18 do 44 godine. Znanstvenici su u okviru istraživanja proučili podatke za 1200 pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar te analizirali krv i urin na opojna sredstva.

 Utvrdili su da ona igraju ulogu u udaru i da je 13 posto mladih osoba koje su pretrpile moždanih udar konzumiralo alkohol ili drogu unutar 24 sata prije udara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak