Dorothy Counts, prva Afroamerikanka u srednjoj školi u SAD

Radiosarajevo.ba
Dorothy Counts, prva Afroamerikanka u srednjoj školi u SAD

Dorothy Counts bila je prva Afroamerikanka koja je upisala srednju školu Harry Harding u gradu Charlotte u Sjevernoj Karolini, dotad namijenjenu isključivo bijelcima.

Bila je to 1956. godina i četrdesetak učenika Afroamerikanaca predalo je zahtjev za upis u škole namijenjene bijelcima. Petnaestogodišnja Dorothy Counts upisana je u školu Harry Harding i 4. septembra 1957. došla je na nastavu. Counts je bila jedna od samo nekoliko afroameričkih učenika koji su se uspjeli upisati u bjelačke škole.

Zlostavljanje zbog boje njene kože počelo je istog trenutka kad se Dorothy pojavila u školi, a pokrenula ga je supruga Johna Z. Warlicka, lidera Gradskog vijeća bijelaca, koja je od ostalih učenika tražila da novu učenicu "drže podalje od škole" i da je pljuju. Dorothy nije reagovala kad su je pljuvali, ni kad su je gađali kamenjem.

 

Dorothyn prvi dan u školi i uvrede koje je trpila od ostalih učenika zabilježio je fotograf Douglas Martin, koji je za svoju fotografiju dobio World Press Photo za najbolju fotografiju te godine.

Uvrede i napadi su se nastavili i narednog dana, učenici su je gađali otpacima, a profesori su je u potpunosti ignorisali. Jedine dvije djevojke koje su se upoznale s njom uskoro su i same postale žrtvama zlostavljanja, te su se morale prikloniti zlostavljačima. Trećeg dana u školi, Dorothyn školski ormarić je razbijen. Istovremeno, Dorothynim roditeljima su prijetili preko telefona, a njihov automobil je uništen.

 

Nakon četiri dana neprestanog zlostavljanja, uvreda, psihičke torture i prijetnji njenoj sigurnosti, roditelji su ispisali Dorothy iz škole Harry Harding.

Porodica se preselila u Pennsylvaniju, gdje je Dorothy upisala mješovitu školu, a potom i diplomirala na Univerzitetu Johsnon C. Smith. Srednja škola u kojoj je Dorothy pretrpjela maltretiranja joj je 2008. godine dodijelila počasnu diplomu, a dvije godine kasnije jedan od njenih zlostavljača joj se i javno izvinio. Iste godine, biblioteka škole Harry Harding nazvana je po Dorothy Counts, što je počast koja se rijetko odaje živim osobama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak