Dom Perignon 2002: Šampanjac koji izaziva redove u trgovinama (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Dom Perignon 2002: Šampanjac koji izaziva redove u trgovinama (VIDEO)
"Warholizirani" Dom Perignon 2002.

Novi Dom Perignon izaziva redove u trgovinama. Nedavno su u londonskom Selfridgesu na policama ostale samo makete Perignona sa "Warholovim" etiketama, koji se u toj dosta ozbiljnoj robnoj kući prodaje za 120 funti.

Londonski redovi za Dom Perignon jedan su od znakova da je Zapad počeo polako zaboravljati recesiju. Redovi za novu berbu Dom Perignona posljedica su, nadalje, izvanrednog marketinškog poteza sa specijalnim, warholiziranim izdanjima ovog velikog šampanjca, piše Jutarnji list.

Naime, Dom Perignon je uz standardnu naljepnicu na boce iz berbe 2002. stavio i naljepnice u žutoj, svjetloplavoj i ružičastoj boji, posvećene Andyju Warholu, velikom obožavatelju prestižnog proizvoda Moëta et Chandona.

Najbolji u 30 godina
Ipak, neovisno o oslobađanju od recesijskih frustracija i uspjehu Warhol Series, novi Dom Perignon zaslužuje maksimalnu pažnju i poštovanje zbog uistinu jedinstvenog sadržaja: možda najboljeg šampanjca koji se pojavio pod tim imenom u posljednjih 30 godina (u konkurenciji je još jedino Perignon iz 1990.).

Ako je ideal Dom Perignonova stila savršena elegancija, Dom Perignon iz 2002. ne da se približio, nego se već sada, u ranoj adolescentskoj dobi, izjednačio sa svojim idealom. Tek će vrijeme pokazati hoće li se 1990., koja ispred sebe ima još najmanje dvadesetak godina života, pokazati još gracioznijom, zrelijom, bogatijom i elegantnijom od već sada savršene 2002., pred kojom stoji barem četrdesetak godina dozrijevanja, mijenjanja i impresioniranja potrošača. Berba 2002. smatra se najboljom u Champagni od 1996. godine do danas, piše Jutarnji.

Međutim, berbu 1996. obilježili su ekstremni kilimatski uvjeti, koji su prouzročili i ekscentrično visok alkoholni potencijal (do 11 posto prirodnog alkohola, što je za Champagnu nevjerovatno), ali i jednako ekscentrično visoke kiseline (čak 10 grama).

Rat visokih šećera i visokih kiselina pogodovao je proizvođačima tvrđih, ekstremnijih šampanjaca, pa je tako Bollinger u 1996. proizveo možda najbolji RD uopće.

Svilena pjena
Berba 2002. također je donijela visoke šećere (do 10,5 posto prirodnog alkohola), ali s nešto nižim kiselinama, što je konveniralo proizvođačima koji teže gracioznosti, ravnoteži i eleganciji.

Kako piše Jutarnji list, Perignon iz 2002. na nosu se otvara cvjetnim aromama i laganim dimom, da bi se bouquet kasnije zaokružio citrusima, briošama, zrelim breskvama i marelicama. Na okusu je izrazito mineralan, raskošan, snažan, donekle kremast i potpuno zaokružen.

Savršen utisak podcrtava svilenkasti mousse: vodeći svjetski šampanjolog Tom Stevenson tvrdi kako legendarna Dom Perignonova svilena pjena, po kojoj se starije berbe tog šampanjca sasvim lako prepoznaju na slijepim kušanjima, nastaje nakon najmanje 12 godina dozrijevanja. Berba 2002. razvila je tu neodoljivu, impresivnu stilsku značajku poslije jedva osam godina.

http://www.youtube.com/watch?v=CuED_qAOD9g

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak