Dolina smrti: Riješen misterij 'šetajućih' stijena?

Radiosarajevo.ba
Dolina smrti: Riješen misterij 'šetajućih' stijena?

Gigantske šetajuće stijene iz Racetrack Playje u kalifornijskoj Dolini smrti, već desetljećima su misterija za naučnike iz cijelog svijeta. Iza sebe ostavljaju trag kretanja dug i po 250 metara, a niko ih nikada nije vidio da se kreću. NASA-in geolog Ralph Lorenz smatra da je pronašao odgovor.

Lorenz navodi da led obuhvati stijene tokom zime, a kako se tlo polako natapa i postaje blatno, led omogućava stijenama da plutaju u blatu. Zahvaljujući tome, snažni pustinjski vjetrovi mogu bez problema pomjeriti stijene, objasnio je u intervjuu za magazin Smithsonian, javlja Fena.

Naučnici do sada nisu uspjeli snimiti kretanje ovih stijena - niko ih nikada nije vidio u pokretu.

Lorenz je svoju teoriju razvio nakon jednostavnog eksperimenta u kuhinji. Zaledio je manji kamen s toliko vode da je samo mali dio površine kamena virio van leda. Prevrnuo je kamen naopačke i stavio ga u mali bazen sa vodom i pješčanim dnom. Led je omogućio kamenu da istovremeno pluta i dodiruje pijesak. Lorenz je uspio pomicati kamen blagim puhanjem u njega.

Dosadašnja istraživanja pokazala su kako bi za pomicanje stijena u Dolini smrti bio potreban nevjerovatno snažan vjetar, koji puše brzinom od više stotina kilometara na sat. Lorenzova teorija ukazuje na to da bi, pod pravim uslovima, za pomicanje bio dovoljan i povjetarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak