Dojenje duže od dvije godine vodi do karijesa kod djece

Radiosarajevo.ba
Dojenje duže od dvije godine vodi do karijesa kod djece

Iako su majke svakodnevno bombardovane o korisnosti što dužeg dojenja, nedavno američko istraživanje tvrdi da je važno znati da i dojenje ima svoje loše strane, prenosi B92.

Američki istraživači zaključili su da su djeca koja su dojena duži period podložnija i češće dobijaju karijes. Što češće majke doje svoju djecu nakon druge godine, veće su šanse da dijete ima teške oblike karijesa.

Grupa naučnika na Univerzitetu Berkeley, predvođena Benjaminom Chaffeeom proučavala vezu između dugotrajnog dojenja i karijesa kod 458 beba u Porto Alegru u Brazilu.

Najveći broj beba bio je uzrasta da može da jede čvrstu hranu kao i mlijeko. Ispitivana su djeca uzrasta 6, 12 i 38 mjeseci i zaključak je da je blizu 40 posto dojene djece imalo karijes od 6. do 24. mjeseca.

"Naša studija ne dokazuje da dojenje izaziva karijes", kaže dr Chaffee. Moguće je da mlijeko zajedno sa rafinisanim šećerom koji se nalazi u hranu doprinosi većem broju karijesa od dojene dece, kažu autori studije.

Iako je potrebno još istraživanja da bi se dokazala jasna veza između ova dva procesa, rezultati su zabilježeni i zbog njih će stomatolozi izdavati upozorenja roditeljima.

"Postoje dva aspekta dojenja, jedan problem je u mlijeku koji donosi male, ali ipak donosi šanse za pojavu karijesa, a drugi je fizički aspekt dojenja ili hranjenja na flašicu i tu nastaje problem", objašnjava dr William Bowen, profesor u Centru za oralnu higijenu u Rochester medicinskom centru u New Yorku.

"Kada beba pije mlijeko na flašicu ili je majka doji, bebini zubi su odvojeni od pljuvačke u ustima. Fizička barijera sprečava pljuvačku da ubije bakterije i povećava šanse za karijes zuba", objašnjava on. Zbog toga je važno čistiti zube bebama.

Jednostavno brisanje usta gazom nakvašenom vodom može efektno odstraniti hranu sa zuba bebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak