Dojenje do šest mjeseci sprečava pretilost djeteta

Radiosarajevo.ba
Dojenje do šest mjeseci sprečava pretilost djeteta

Dojenje može prepoloviti rizik od dječje pretilosti u dobi od osam godina, pokazali su rezultati nove japanske studije. Rizik da će dijete biti pretilo također je snižen za 15 posto kod djece koja su dojena do šestog mjeseca, u poređenju s djecom koja su se hranila mliječnom formulom, piše Ordinacija.hr.

Prethodna istraživanja pokazala su kako majčino mlijeko štiti od upale dišnog sistema astme i alergija. Zdravstvene prednosti traju i kasnije u životu djeteta, a neke studije koje tvrde da postoji i niži rizik od pretilosti. 

Stručnjaci su u spomenutu japansku studiju studiju uključili oko 43,000 djece te su prikupili podatke o njihovoj prehrani tokom prvih mjeseci života. Studija je počela 2001. godine, a kada su djeca imala sedam i osam godina, stručnjaci su kod njih mjerili pothranjenost, normalnu težinu, prekomjernu težinu i pretilost.

Oko 20 posto djece prvih šest mjeseci života isključivo je dojeno. U usporedbi s mliječnom formulom to je smanjilo rizik od pretilosti kod djece školske dobi. U dobi od sedam godina dojena djeca imala su 15 posto manji rizik od prekomjerne težine i 45 posto niži rizik od pretilosti. Smanjivanje rizika od pretilosti bilo je slično i u dobi od osam godina, no kod djece te dobi rizik od pretilosti bio je za čak 55 posto niži.

Studija je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak