Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

Danas je Božić, 25. decembar prema Julijanskom kalendaru - vjerska i porodična svečanost posvećena rođenju Sina Božjeg Isusa Hrista, koju svetkuje većina pravoslavnih crkava. Taj datum je prvi put pomenut kao praznik 336. godine u jednom kalendaru u Rimu. Božić je uveden da bi suzbio kult Mitre, arijevskog božanstva posvećenog rađanju Sunca, odnosno arijevske jeresi koju je 325. osudio Vaseljenski sabor u Nikeji. Do 16. stoljeća, svi hrišćani su ga slavili istog dana. Uvođenjem Gregorijanskog kalendara 1582, nazvanog po papi Grguru XIII (Gregorius), pravoslavne crkve nastavile su praznike slaviti prema Julijanskom kalendaru, ali su neke, poput grčke, rumunske i bugarske, kasnije prihvatile novi kalendar. Proslavljanje Hristovog rođenja djelimično se oslanja na prastare narodne običaje i vjerovanja u rođenje Boga Sunca i Boga vegetacije i zelenila. Unošenje badnjaka u kuću i stavljanje na vatru potiče iz drevne agrarne kulture i treba da obezbijedi sreću, napredak i plodnost. Tog dana pravoslavni hrišćani pozdravljaju se riječima "Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi".

1714. - Englez Henry Mill patentirao je prototip prve pisaće mašine. Uslijedilo je nekoliko manje-više neuspjelih pokušaja raznih konstruktora. Godine 1829. William Austin Bart patentira "tipografer", prilično nezgrapnu, ali ipak upotrebljivu spravu za pisanje. Pravim "ocem" pisaće mašine (kakvu danas znamo) smatra se Christopher Latham Sholes, koji je (zajedno sa Carlosom Gildenom i Samuelom V. Sholesom) 23. juna 1868. patentirao novu konstrukciju, koju je upotrijebio "Remington", i plasirao na tržište prve pisaće mašine savremene konstrukcije, koja se (neznatno izmenjena) zadržala i do danas.

1789. - Održani su prvi predsjednički izbori u SAD-u.

1879. - Rođen je Osman Đikić, poznati bosanskohercegovački pjesnik, pisac, dramatičar, javni i društveni radnik. Rođen je 7. januara 1879. godine u Mostaru, gdje je završio ruždiju i nekoliko razreda gimnazije.

1929. - Prvi put je izašao "Tarzan", jedan od prvih avanturističkih stripova.

1934. - Prvi put je izašao kultni strip "Flash Gordon", autora Alexa Raymonda.

1943. - Umro je fizičar i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji svjetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac "novog tehničkog poretka", čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehnološkog razvoja ljudskog roda u 20. vijeku. Pronašao je obrtno magnetno polje, trofazni sistem prijenosa električne energije, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao je niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika i bez kojih bi bila nezamisliva tehnička civilizacija, pogotovo prenos električne energije. Pionir je i radio-tehnike, bežične telegrafije, radara. Njegov polifazni sistem naizmjeničnih struja pokazao je vrijednost na prvoj hidrocentrali na slapovima Nijagare. Patentirao je oko 700 pronalazaka u oblasti naizmjeničnih struja, telekomunikacija, akustike i mašinstva, od kojih su mnogi našli široku primjenu. Poslije okončanja studija elektrotehnike u Gracu i kraćeg stažiranja u Budimpešti i Parizu, odselio se u SAD, čiji je državljanin postao 1884, ali je sve do smrti održavao bliske kontakte s domovinom. Proniknuvši u tajne oscilatornih kretanja elektriciteta i materije, najveće naučne poduhvate ostvario je u SAD-u. Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. jedinica za mjerenje magnetne indukcije dobila je Teslino ime. Rođen je kao četvrto dete Milutina i Đuke Tesle u svešteničkoj pravoslavnoj porodici u srpskom selu Smiljan u Lici.

1984. - Umro je Ismet Mujezinović jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih slikara. Jedan je od osnivača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu, grupe Collegium Artistikum i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Mujezinovićevi radovi nalaze se po umjetničkim galerijama, muzejima, javnim zgradama u zemlji i u privatnim zbirkama. Iza sebe je ostavio izuzetne crteže, akvarele, grafike i platna, nastala u periodu od 1925. do kraja osme decenije 20. vijeka.

1998. - Bosanskohercegovačko-hrvatsko-švicarski naučnik i hemičar, Vladimir Prelog  umro je u Cirihu . Zajedno s John W. Cornforthom, Prelog je za svoje radove iz oblasti stereoizomerije organskih molekula, 12. decembra 1975. godine, dobio Nobelovu nagradu iz hemije. Vladimir Prelog je rođen 23. jula 1906. godine u Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak