Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

Nakon dugogodišnjeg rata i previranja, Oliver Cromwell postao je lord zaštitnik Engleske, Škotske i Irske na današnji dan 1653. godine, udarivši na taj način temelje današnjem uređenju britanske ustavne monarhije.

Stotinu i dvadeset godina kasnije, bostonska luka postala je poprištem prvog organiziranog otpora američkih naseljenika britanskoj kruni u poznatoj Bostonskoj čajanci, kada je teret mnogih brodova pristiglih iz Indije završio u moru, označivši početak bitke za nezavisnost SAD.

16. decembra 1885. godine objavljen je prvi broj bh. časopisa, "Bosanska vila". "Bosanska vila" je jedan od najstarijih časopisa u BiH. Prvi broj nazvan je "list za zabavu, pouku i književnost". "Bosanska vila" bila je u svom skoro tridesetogodišnjem postojanju otvorena saradnicima svih konfesija i, nažalost, prestala sa radom izbijanjem Prvog svjetskog rata. Poslije osam decenija – 10. maja 1994. godine SPKD "Prosvjeta" - Sarajevo u preteškim ratnim uslovima, ponovo pokreće "Bosansku vilu", list za nauku, kulturu i društvena pitanja.

Jedna od najkontroverznijih istorijskih ličnosti, gotovo mitološki Grigorij Rasputin, ljubavnik ruske carice, mag i opsjenar, ujedno i najmoćnija osoba tadašnje carske Rusije, ubijen je na današnji dan od strane grupe ruskih plemića.

Obama je prvi afroamerički predsjednik u istoriji SAD, no prošlo je tek devet godina od prvog afroamerikanca na mjestu državnog tajnika, što je postao penzionisani general Colin Powell, u prvom mandatu predsjednika na odlasku, George W. Busha.

Rođendani slavnih osoba na današnji dan započinju bardom naučne fantastike Arthurom C. Clarkeom, a nastavljaju se slavnim slikarom Wassilyjem Kandinskym i spisateljicom Jane Austen. 16. decembra rođen je i jednan od najjačih TV producenata današnjice Steven Bochco i olimpijski pobjedniko i rekorder na 100 metara Donovan Bailey.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak