Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

Na današnji dan 1982. godine Svjetskim prvenstvom juniora u umjetničkom klizanju, svečano je otvoren olimpijski kompleks "Zetra". Izgradnja objekata je počela u junu 1981. godine (kamen temeljac položen 26.6.1981.). 

14. decembra 1993. dogodio se masakr na Obali, kada su srpske snage sa Vraca ubile 8 građana Sarajeva, a ranile njih 10. Ovaj zločin se dogodio nekoliko dana poslije stravičnog zločina kod mosta Drvenija koji se nalazi u neposrednoj blizini. Za ovaj sločin osuđen je Stanislav Galić, a sudi se Dragomiru Miloševiću i Ratku Mladiću. Tada su ubijeni: Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla Jahić, Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović.

Daytonski mirovni sporazum je pravni akt dogovoren u SAD, a potpisan u Parizu 14.decembra. Ovaj pravni akt je potpisan da bi se okončao rat u BiH koji je trajao od 1992.-1995.. Također ovaj ugovor je regulisao upravno i ustavno uređenje BiH.

Potpisan je od strane predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, hrvatskog Franje Tuđmana, te američkih posrednika Richard Hoolbrooka i Wesley Clarka.

Daytonski osnovni princip je podjela BiH na dva dijela: FBiH i RS. Također ovim ugovorom je definisan povratak izbjeglica na svoja prijeratna ognjišta(što još uvijek nije ispunjeno),te je obezbjeđena potpuna ravnopravnost svih naroda na teritoriji BiH(što se jos uvijek ne provodi).

Ovaj sporazum je okončao rat,ali na njemu treba raditi da bi se postiglo bolje društveno uređenje.

Evropska unija je 14. decembra 2010. godine odlučila da ukine vize građanima BiH i Albanije. Odluka je objavljena u službenom listu EU, a građani BiH su od 15. decembra mogli slobodno putovati. Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU.  Do odluke o slobodnom putovanju građana BiH kroz zemlje Šengena, vlasti u BiH morale su da ispune 174 tehnička uslova, od kojih je najvažniji uvođenje biometrijskih pasoša. Evropska komisija je 27. maja predložila ukidanje viza za BiH, a Evropski parlament to prihvatio 7. oktobra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak