Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

Povelja o pravima, poznati Bill of Rights, jedan je od temeljnih dokumenata na kojima su se gradile Sjedinjene Američke Države. Istoriski dokument prolazio je ratifikaciju parlamenata svih saveznih država, a prva koja ga je prihvatila bila je New Jersey, na današnji dan 1789. godine.

Katedrala Srca Isusova je rimokatolička katedrala u Sarajevu izgrađena 1889. godine. Kamen temeljac je za nju postavljen 20. novembra 1884. godine, a arhitekt je bio Josip Vancaš iz Beča. Graditelj katedrale bio je prvi vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler.

Početak 20. stoljeća bio je turbulentan u Meksiku, mnogoljudnoj zemlji s prilično kaotičnim uređenjem. Iako su predsjednike obično birali na izborima, Porfirio Diaz bio je toliko zloglasan i nenaklonjen svojim građanima da je 1910. godine Francisco Madeiro podigao jednu u nizu revolucija kako bi ga svrgnuo s vlasti.

Nakon kraja Drugog svjetskog rata trebalo je na neki način objasniti svijetu što se zapravo događalo, pa je ustanovljen sud u Nuernbergu na kojem se sudilo nacističkim zločincima koje su saveznici uspjeli uhvatiti. Suđenja su počela na današnji dan 1945. godine, pola godine nakon kapitulacije Njemačke.

U to doba još buduća kraljica, Elizabeta II udala se 1947. godine za Philipa Mountbattena, vojvodu od Edinbourgha i ne sluteći da će vrlo brzo sjesti na tron Ujedinjenog Kraljevstva u jednoj od najdužih vladavina u povijesti svoje zemlje.

20. novembra 1953. godine rođen je Halid Bešlić. Prvu singl prloču snimio je 1979. godine, od kada počinje njegov put uspjeha. Do danas je snimio 17 albuma, održao je na hiljade solističkih koncerata širom svijeta.

Kubanska revolucija izbacila je Amerikance s Kube i uvela socijalizam, koji je odmah dobio zaštitu Sovjetskog Saveza, vrlo konkretno u vidu balističkih projektila instaliranih na Kubi i usmjerenih prema SAD. Nakon dugog natezanja, John F. Kennedy na današnji je dan odlučio u znak dobre volje podići vojnu blokadu Kube.

Rođendane danas slave Edwin Hubble, poznati astronom koji je otkrio postojanje galaksija i prema kojem se zove orbitalni teleskop, prvo dijete doseljenika rođeno u SAD-u Peregrin White, koji se rodio na usidrenom Mayfloweru, ruska primabalerina Maja Pliseckaja i drugi ubijeni Kennedy, Robert. Spomenimo još američku glumicu Bo Derek te glazbenike Mike D-ja iz Beastie Boysa te Sen Doga, rappera iz skupine Cypress Hill.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak