Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

Na današnji dan 1945. rođen je dr Haris Silajdžić, bosanskohercegovački političar. Doktor je historijskih nauka i radi kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu drži predavanja na univerzitetima širom svijeta, između ostalog i na prestižnom Harvardu, te još nekoliko američkih fakulteta. Uz predsjednika Izetbegovića, podnio je najveći teret ratnog liderstva napadnute i dobrim dijelom okupirane zemlje. Od 6. novembra 2006. do 10. novembra 2010. godine obavljao je dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Na današnji dan 1961. dosadašnji Tehnički fakultet u Sarajevu prestaje sa radom, a osnivaju se Građevinski fakultet, Arhitektonski fakultet, Mašinski fakultet i Elektrotehnički fakultet.

Rasim Delić rođen je u općini Lopare prvog oktobra 1967. godine. Sa činom potpukovnika 13. aprila 1992. godine, zvanično je zatražio otpust iz Jugoslovenske narodne armije i stupio u snage Teritorijalne odbrane BiH.  Od 12. maja 1992. je postao član Glavnog štaba TO i službeno zadužen za organizovanje i komandovanje oružanim borbenim dejstvima na teritorijama opština Fojnica, Kreševo, Kiseljak, Visoko, Ilijaš, Vogošća, Breza, Vareš i Olovo. Kada su 20. maja 1992. g. snage TO postale Armija Bosne i Hercegovine, Rasim Delić je postavljen za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za operativno planiranje i obuku ARBiH.

Na današnji dan odigrana je jedna od najboljih utakmica momčadi Sarajeva igrana za prolaz u drugo kolo Kupa UEFA, kada su za protivnika imali njemački Hamburger. HSV je rezultatom 3-3 prošao dalje, ali Sarajevo nije imalo razloga za tugu, na krilima Sušića i Pašića pokazali su zube viceprvaku Njemačke i Evrope.

Nakon nesreće 18. septembra 1986. godine, na putu za Mostar, u kojoj je poginuo basista grupe Crvena Jabuka Aljoša Buha, Dražen Ričl zadobio je teške povrede, od kojih je kasnije, tačnije 01. oktobra 1986. godine, i podlegao. Ričl je imao 24 godine, sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Dražen Ričl, poznatiji kao Zijo, bio je glumac, komičar, nadrealista, jedan od pokretača "Novog primitivizma" (New primitives), gitarista nekoliko sarajevskih muzičkih grupa, frontman i jedan od pokretača poznate muzičke grupe "Crvena jabuka".

Jedinice Jugoslovenske Narodne Armije (JNA) i rezervisti iz Crne Gore, prvog oktobra 1991. godine, napali su i opljačkali, zapalili i do temelja uništili  sela, Hrasno i Ravno u južnoj Hercegovini. Sela su bila naseljena uglavnom hrvatskim stanovništvom. Napad na ova sela, bio je prvi oružani napad JNA na teritoriju Bosne i Hercegovine, koji se tada tretirao kao dio strateškog plana za okupaciju Dubrovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak