Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

Hasan Kikić, književnik i revolucionar, rođen je 1905. godine u Gradačcu. Kikićev život bio je ispunjen velikim stvaralačkim naporom, produktivnog književnog stvaraoca na strani socijalno obespravljenih i potlaćenih.

Jedina osoba u SSSR-u koja se suprotstavila Staljinu i barem malo poživjela je Leon Trocki, no niti njegova sudbina nije bila sjajna. Nakon sukoba sa gruzijskim diktatorom morao je pobjeći prilično daleko, čak u Meksiko. No, ruka komunističkih atentatora bila je duga, tako da je na današnji dan 1940. godine Trocki dobio metak u glavu, koji ga je dovršio slijedeći dan u bolnici.

Ipak, u jednom je trenutku SSSR uspio preteći SAD barem u jednoj stvari, a to je bila utrka prema svemiru. Dvadeset godina nakon atentata na Trockog iz svemirske su se misije vratila dva psa, živa i zdrava, što su prva bića koja su preživjela put u svemir.

No, NASA je pojačanim naporima uspjela vratiti primat u svemirskom istraživanju, pa tako današnji datum obilježava s dva velika događaja. 1975. godine lansiran je Viking 1 prema Marsu, dok je dvije godine kasnije Voyager 2 krenuo na svoj put prema Jupiteru, Saturnu, Uranu i Neptunu.

20. augusta 2005. godine preminuo je jedan od navijača sarajevskog fudbalskog kluba "Željezničar", član navijačke grupe "Manijaci", Aner Kasapović. Aner je podlegao na putu do bolnice, od rana i udaraca, koje su mu nanijeli zenički policajci u Zenici, prilikom povratka "Manijaka" s utakmice fudbalskih klubova, "Čelik" - "Željezničar". 

Uz ostale događaje, na današnji dan su se rodili američki književnik, začetnik gotičkog stila H.P. Lovecraft, talijanski pjesnik Salvatore Quasimodo, soul kompozitor i pjevač Isaac Hayes, ubijeni indijski premijer Rajiv Gandhi, Robert Plant iz Led Zeppelina, te ruski reditelj Andrei Konchalovsky.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak