Dobra vijest: Večernji zalogaji ne goje

Radiosarajevo.ba
Dobra vijest: Večernji zalogaji ne goje


Uprkos uvriježenom mišljenju, obrok pojeden kasno uvečermože otjerati višak kilograma! Rezultati više istraživanja pokazali su da večernje užine mogu čak ubrzati metabolizam i učiniti da osjećaj sitosti između obroka sljedećeg dana bude veći. Ograničenja, ipak, postoje, a više koristi od večernjih zalogaja imaju muškarci.

Holandski stručnjaci utvrdili su da kazein, najdominatniji protein iz mlijeka, poslije večernjeg treninga, a unesen najmanje 30 minuta prije odlaska na počinak podstiče sintezu proteina kod muškaraca. Svoje zaključke holandski tim obrazložio je u žurnalu Medicine & Science in Sports & Exercise.

Studija sprovedena na Državnom univerzitetu Floride pokazala je da skromna večernja užina ubrzava metabolizam kod muškaraca, u poređenju sa onima koji idu na spavanje bez kasne večere. Ipak, taj mali obrok mora da se sastoji isključivo ili od proteina ili ugljenih hidrata i ne bi trebalo da ima više od 150 kalorija.

Drugim riječima, ako se odvažite i gricnete nešto prije spavanja, manje ćete biti gladni kada se probudite ujutro, ali ćete i osjećati manju glad između obroka u toku dana.

Prema istraživanju rađenom na Državnom univerzitetu Wayne, zdjela žitarica na kraju dana idealan je izbor kasnog obroka. Učesnici u ovom istraživanju, koji su navečer uživali u žitaricama u prosjeku su izgubili kilogram za dvije sedmice, dok su ostali smršali tek po 500 grama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak