DM povukao tjesteninu s polica, u BiH i dalje stoji

Radiosarajevo.ba
DM povukao tjesteninu s polica, u BiH i dalje stoji

Društvo DM Drogerie markt Slovenija sa prodajnih polica u lancu DM-ovih prodavnica u Sloveniji povuklo je određenu vrstu tjestenine, javili su još početkom februara mediji u Sloveniji, te njihov Savez potrošača .

Proizvod je povučen zbog prevelikog udjela toksina, a radi se o 500 gramskom  pakovanju Alnaturinih tjestenina od durum pšenice, kojih je rok upotrebe 15. i 16. 9. 2013. Svi kupci se su pozvani da proizvod vrate u trgovine, za što će im biti vraćen novac. 

Testovi su pokazali da pomenute tjestenine sadrže prevelik omjer toksina plijesni DON (deoksinivalenol), koji se pojavljuje usljed prirodnih procesa u žitu. Iako su pronađene vrijednosti toksina bezopasne i ne ugrožavaju zdravlje, DM Slovenija je povukao proizvod.

Testovi su potvrdili da su ostali proizvodi AlnaturA-e u redu, te da ne sadrže toksične tvari, prenose mediji u Sloveniji. 

Pozvali smo DM BiH i pitali ih da li je isti proizvod povučen i kod nas. Iako smo ostavili broj telefona naše redakcije, nisu nam odgovorili u narednih sedam dana.

Zato smo se uputili u prvu prodavnicu DM u Sarajevu i uvjerili se da se ove tjestenine i dalje prodaju, a da je datum trajanja 10. 9. 2013, što predstavlja nekoliko dana razlike od datuma trajanja tjestenine koja je povučena sa slovenačkih polica. 

Saopštenje DM DROGERIE MARKT, redakciji Radiosarajevo.ba dostavljeno 10. 3. 2011.:


Artikal AlnaturA pšenična tjestenina 500 gr s brojem šarže L.0259, EAN kodom 4104420014237i rokom trajanja do 16.09.2013.  povučen je iz prodaje u dm prodavnicama jer su se u artiklu pokazali tragovi plijesni toksina DON (Deoxynivalenol) koji se u toku prirodnih procesa može pojaviti u žitaricama. 


Naime, u artiklu su pronađene niske vrijednosti spomenutog toksina te iste nisu štetne za zdravlje. Međutim, kao mjera predostrožnosti navedeni AlnaturA artikal povučen je iz prodaje te će biti upućen na uništenje. Ostale serije AlnaturA tjestenina ne sadrže Deoxynivalenol.


U 38 dm prodavnica u Bosni i Hercegovini pronađeno je ukupno 6 kom navedene AlnaturA pšenične tjestenine te su isti odmah povučeni iz prodaje i upućeni na uništenje.


Određeni metabolički proizvodi plijesni nazivaju se mikotoksinima i plijesni toksina te mogu zaraziti biljke u polju te se reproducirati u zrnu. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak