Dječaku ugrađeno prvo trajno umjetno srce

Radiosarajevo.ba
Dječaku ugrađeno prvo trajno umjetno srce


Trajno umjetno srce ugrađeno je petnaestogodišnjem dječaku u rimskoj pedijatrijskoj bolnici Bambino Gesu, što je prvi takav slučaj u svijetu, objavila je u subotu talijanska novinska agencija Ansa.

Operaciju koja je trajala 10 sati u četvrtak jizvela kardiohirurška ekipa te bolnice, a najveća je novost što ugrađeno srce nije privremeno rješenje za bolesnika, kakvo se inače primjenjuje, već trajno, što predstavlja revoluciju u svjetskom zdravstvu.

Stručnjaci kažu da se privremeno umjetno srce obično ugrađuje bolesnicima koji čekaju na presađivanje tog organa. Ovaj put su se rimski kardiolozi odlučili na ugradnju trajnog umjetnog srca.

Trajno umjetno srce dugačko je četiri centimetra, a kroz lijevu klijetku povezano je sa aortom. Pokreće se pomoću hidrauličke pumpe koja je postavljena u prsnom košu kako bi se smanjila mogućnost infekcije. Napajanje pumpe strujom odvija se pomoću 'utičnice' koja je smještena iza dječakova lijevog uha. Iz utičnice ide žica koja pumpu povezuje s baterijom koju dječak nosi oko pasa.

Više detalja o ovoj povijesnoj operaciji bit će poznato za nekoliko dana kada će tim doktora na konferenciji za medije prezentirati svoje rezultate, prenose agencije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak