Discovery: Sklonost ka alkoholu - pokazatelj inteligencije

Radiosarajevo.ba
Discovery: Sklonost ka alkoholu - pokazatelj inteligencije

Sljedeći put kad poželite naručiti još jednu pivu ili još jednu čašu vina, ne treba da vas peče savjest - vi ste zapravo inteligentni.

Dvije studije koje su rađene proteklih godina pokazuju da inteligentniji tinejdžeri pokazuju sklonost ka alkoholu i veća je vjerovatnoća da će voljeti alkohol kada porastu. 

Ne vjerujete?  Studije su rađene u sklopu National Child Development Study u Velikoj Britaniji i National Longitudinal Study of Adolescent Health u SAD, prenosi Discovery News.

Ispitivači su pratili djecu mlađu od 16 godina i svrstali ih u pet kategorija po osnovu inteligencije. Američki istraživački tim je svoje ispitanike posjetio sedam godina kasnije, a Britanci su ih pratili do njehovih tridesetih godina. Rezultat je bio iznenađujući na oba kontitenta - Inteligentnija djeca iz oba istraživanja voljela su popiti koju čašicu više, dok su manje inteligentna djeca pokazuju manju sklonost ka alkoholu.

Psychologytoday.com ima svoju teoriju u evoluciji: Konzumiranje alkohola je sve do prije 10 hiljada godina bio slučajno, najčešće kao posljedica jedenja trulog voća. U takvom voću udio alkohola može biti do 5% što je jednako svijetlom pivu. Pametniji ljudi su kroz evoluciju znali kako da dođu do ovakvih iskustava, jer inače prije prihvataju novitete i upuštaju se u istraživanje novoga.

Prvo namjerno prouzrokovano vrenje zabilježeno je 6000 godina prije nove ere u staroj Mesopotamiji - vrenje žita i grožđa, odnosno proizvodnja vina i piva.

Sve do tada, da biste se napili trebali ste da se najedete trulog voća. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak