Deset zlatnih pravila za zaštitu od raka

Radiosarajevo.ba
Deset zlatnih pravila za zaštitu od raka


Poznati turski stručnjak za onokologiju u bolnici Memorial Atasehir, prof. dr Gokhan Kandemir izjavio je za Anadoliju da svake godine od raka umre veliki broj osoba čija smrt bi se u 30-40 posto slučajeva mogla i spriječiti pravovremenom intervencijom.

Prema mišljenju doktora Kandemira, postoji deset zlatnih pravila za zaštitu od raka.

Prvo pravilo je da se ne konzumiraju cigarete jer, prema nekim istraživanjima, kod oboljelih od raka pušenje je u 87 posto slučajeva glavni uzročnik bolesti. Također, pušenje izaziva rak grla, grkljana, jednjaka, jetre, gušterače, želuca, bubrega i mokraćnog mjehura.

Drugo pravilo je ne konzumirati alkohol ili smanjiti količinu, jer alkohol izaziva rak usta, grla, grkljana, jednjaka, jetre, debelog crijeva, gušterače i rak dojke.

Dr Kandemir ističe da je vrlo važno ne izlagati se radijaciji, dok dugo zadržavanje na suncu može izazvati rak kože.

Potrebno je čuvati se infekcija, jer je u svijetu jedna petina rakova direktno povezana sa hroničnim infekcijama.

Treba obratiti pažnju i na zdravu ishranu, dnevno piti od dva do dva i po litra vode, paziti na dnevni unos soli (dnevno ne više više od 2,3 grama), te generalno izbjegavati nezdravu, prerađenu hranu.

Vrlo je važna fizička aktivnost: dnevno je potrebno bar 30 minuta raditi fizičke vježbe kako bi smanjio rizik od raka i drugih bolesti.

Bitno je čuvati se i prekomjerne težine, jer je prekomjerna tjelesna težina povezana sa rakom dojke, debelog crijeva, materice, jednjaka, bubrega, gušterače, prostate i jajnika.

Vrlo je bitno na vrijeme uočiti znakove i simptome bolesti. Među glavnim simptomima raka su iznenadni gubitak težine, visoka temperatura, osjećaj slabosti, promjene na koži, promjene u crijevnim i mokraćnim funkcijama, neočekivano i abnormalno krvarenje, nezacjeljive rane, opipljiva masa na tijelu, otekline, otežano gutanje, probavne smetnje, promuklost... Ipak, ovi simptomi mogu upućivati i na postojanje nekih drugih bolesti, te je potrebno potražiti stručno mišljenje ljekara.

Sljedeće pravilo je saznati rizik od raka i krenuti na vrijeme na tretman.

I na kraju, prema riječima dr Kandemira, vrlo je značajno boriti se protiv stresa, jer prekomjeran stres može izazvati rak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak