Depresija? Utopite je u zelenom čaju!

Radiosarajevo.ba
Depresija? Utopite je u zelenom čaju!


Stariji ljudi koji svakog dana piju nekoliko šolja zelenog čaja su izloženi manjem riziku od depresije, vjerovatno zahvaljujući amino kiselini teanin, koju ovaj napitak sadrži, a koja podstiče dobro raspoloženje, zaključili su japanski stručnjaci sa Univerziteta Tohoku.

Tradicija ispijanja zelenog čaja rasprostranjena je u mnogim zemljama Azije, a najviše u Kini i Japanu, piše Stetoskop.info.

Obavljeno je već nekoliko studija koje dokazuju da redovna konzumacija zelenog čaja smanjuje rizik od nastajanja psiholoških problema. Dr Kaijun Niu i njegove kolege sa japanskog univerziteta, utvrdili su kako su muškarci i žene stari 70 i više godina, koji piju četiri ili više šolja zelenog čaja dnevno, izloženi 44 odsto manjem riziku od simptoma depresije.

U istraživanju japanskog tima je učestvovalo 1.058 relativno zdravih starijih muškaraca i žena. Oko 34 odsto tih muškaraca i 39 odsto žena je imalo simptome depresije. Ukupno je 488 ispitanika i ispitanica izjavilo kako svakog dana piju četiri ili više šolja zelenog čaja, 284 dvije do tri, dok su drugi konzumirali jednu šolju sedmično ili manje od toga.

U ovoj studiji u uključeni su i faktori kao što su društveni i ekonomski status ispitanika, pol, način ishrane, medicinska istorija i eventualno uzimanje antidepresiva. Rezultati su pokazali da zeleni čaj daje dobre rezultate kada je u pitanju prevencija depresije.

Dr Niu ističe da je za ovakvo dejstvo ovog fantastičnog čaja najzaslužnija amino kiselina teanin, za koju se vjeruje da "opušta mozak" i napominje da je ipak potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi ovi rezultati bili dokazani u potpunosti.

Bilo kako bilo - vrijedi pokušati! 

Brojne su prednosti ovog, skoro pa magičnog napitka: Zeleni čaj sadrži dragocjene supstance kao što su polifenol, katehin, kvercetin, kofein, teofilin, teobromin, vitamin C, E, B i K, minerale i oligoelemente, cink, kalij, magnezij, koji imaju diuretička svojstva. 

Veoma je moćan antioksidant jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Osim toga, čisti tijelo od toksina, ubrzava metabolizam, ublažava bolove, usporava proces starenja i smanjuje nivo holesterola u krvi. Djelotvoran je i protiv upala, reguliše rad štitne žlijezde, djeluje protiv depresije, otklanja reumatske tegobe, štiti od karijesa, te regeneriše jetru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak