Debljina mozga povezana s inteligencijom

Radiosarajevo.ba
Debljina mozga povezana s inteligencijom

Inteligencija je već dug niz godina preokupacija brojnih naučnika, kao i svojevrsna misterija. Neki naučnici su tvrdili da je za inteligenciju zaslužan samo čeoni režanj mozga, neki da je centar inteligencije u drugim dijelovima mozga, ali nijedna nije uspjela objasniti njen mehanizam.

Skoro sva istraživanja sprovođena su na djeci.

Nova studija naučnika s Neurološkog instituta u Montrealu magnetskom rezonancom je skenirala mozgove 216 dječaka i djevojčica u dobi između 6 i 18 godina.

Paralelno s tim, djeca su rješavala i testove inteligencije u kojima se testirala sposobnost uspostavljanja analogija, vokabular, zaključivanje i vizualno-prostorne sposobnosti.

Pokazalo se da je inteligencija povezana sa sivom tvari, vanjskim slojem mozga, koja igra ključnu ulogu u pamćenju, razmišljanju, jeziku i svijesti. Za razliku od prijašnjih rezultata, novo kod kanadskog istraživanja je to što je siva tvar rasprostranjena u cijelom mozgu, ne samo u nekoj posebnoj regiji.

Razlika u debljini sive tvari između ispitanika s najvećom i onih s najmanjom inteligencijom iznosi oko pola milimetra. Znanstvenici ipak ne žele reći kako je za debljinu moždane kore odgovorna samo genetika, već su uvjerenja da ulogu igra i okolina.

Novi smjer istraživanja mogao bi ići ka ispitivanju bijele tvari, skupine stanica koja se nalaze u jezgri mozga. Naučnici kažu kako su mogućnosti beskrajne – možda ljudi s višim stepenom inteligencije imaju bolji prijenos podataka između sive i bijele stvari, možda muškarci i žene imaju različite dijelove mozga odgovorne za inteligenciju, itd.

Index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak