David Toole, plesač kojem invaliditet nije prepreka

Radiosarajevo.ba

Tekst prenosimo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim grupama. 

David Toole je britanski plesač koji je u svojoj 20 godina dugoj profesionalnoj karijeri nastupao s poznatim plesnim grupama kakve su CandoCo Dance i DV8 i odigrao uloge u bezbroj plesnih predstava, performansa i filmova.

I tu ništa ne bi bilo neobično da David nema jednu posebnost. Naime, ovaj plesač iz Leedsa rođen je bez nogu, a s 18 mjeseci urađena mu je potpuna amputacija kako bi se lakše kretao. Već kao tinejdžer odlučio je da neće koristiti proteze i otad se kreće na rukama ili u kolicima. David danas vozi auto, živi sa svojom djevojkom Cherylee i svakodnevno trenira i vježba za svoje uloge.

Nakon što je 12 godina proveo radeći u pošti u Leedsu, Toole se 1992. prijavio na plesnu radionicu koja će uskoro označiti prekretnicu u njegovoj karijeri, ali i životu. Uskoro se pridružio plesnoj trupi CandoCo Dance.

Svoj tjelesni nedostatak i prateće predrasude društva Toole je pretvorio u vlastitu korist, te na njegovim nastupima ne dominira činjenica da je osoba s invaliditetom nego gracioznost i lakoća s kojom se kreće i osvaja prostor.  

Danas 49-godišnji Toole je odigrao jednu od glavnih uloga na svečanom otvaranju Paraolimpijskih igara u Londonu prošle godine, nastupao je s čuvenim pozorištem Royal Shakespeare Company i glumio u HBO-ovoj seriji Rome.

O njegovoj plesnoj trupi DV8 snimljen je i film The Cost of Living, koji je osvojio Prix Italia, Rose d'Or i Sette nagradu žirija. Fizički teatar DV8 postoji od 1986. godine i iza sebe ima niz visoko priznatih plesnih djela.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak