Danas za ručak: Zapečene punjene tikvice

Radiosarajevo.ba
Danas za ručak: Zapečene punjene tikvice


Stigla je sezona tikvica! Danas vam donosimo jedan super lak i jednostavan recept ukoliko ste ljubitelj ovog povrća - zapečene punjene tikvice.

Sastojci

500 g junećeg mljevenog mesa
4 -5 tikvica
1 glavica luka
3 česna bijelog luka
vegeta, biber
1 kašika svježeg nasjeckanog peršuna
1 jaje
1 dl supe
15 dg narendanog sira

Priprema

Tikvice operite i odrežite dio s peteljkom, prerežite po dužini. Svakoj polovici kašičicom izdubite sredinu, koju ćete sačuvati, a izdubljene polovice poredajte na dublji lim za pečenje, lagano nauljen.

Očistite crveni i bijeli luk, pa sitno isjeckajte i pržite na vrućem ulju, u dubljoj tavi. Dodajte mljeveno meso, ispržite ga sa lukom dok lijepo ne potamni, pa dodajte komadiće sredine tikvica, začinite vegetom. Poklopite i pustite da se dinsta oko pola sata dok se tikvice ne istope. Pobiberite, dodajte peršunov list i na kraju jaje, pa tom smjesom punite polovice tikvica.

Pospite narendanim sirom i polijte supom. Pecite u zagrijanoj rerni oko 30 min. na 200°c, dok sir ne porumeni, piše Dobrahrana.jutarnji.hr.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak