Danas za ručak: Rižoto s koprivom i proljetnim travama
Proljetne trave - kako to neodoljivo zvuči! Zelene i mirisne nakon mjeseci krompira, mrkve i kupusa - nešto što dođe kao lijek, melem, eliksir!
Sastojci
1 svežanj mladog luka
200 gr koprive
300 gr riže okruglog zrna
1 dl bijelog vina
1 l povrtnog temeljca (može i iz kocke)
1 svežanj bosiljka
1/2 svežanj metvice
maslinovo ulje
so
parmezan
maslac
Priprema
U široj i dubljoj tavi, na dvije kašike maslinovog ulja, prepržite (oko 2 minute) mladi luk narezan na kolutiće (može i zeleni dio).
Lagano preprženom luku dodajte očišćenu, opranu i na veće komade narezanu koprivu (radite u rukavicama, da se ne biste opekli).
Nakon samo dvije minute, kad kopriva uvene, ali još ne počne puštati vodu, dodajte rižu. Miješajte kako se ne bi zalijepila, sve dok ne postane staklasta (3 do 4 minute).
Riži dodajte vino, pomiješajte i pustite da ishlapi. Nastavite kuhati rižoto dodajući mu (šoljicu po šoljicu, tek kad prethodni riža upije) kipući temeljac. (Najbolje je da vam temeljac lagano kuha na susjednoj ploči.)
Kuhajte otprilike 18 do 20 minuta, a 5 minuta prije kraja dodajte bosiljak i metvicu, (nasjeckajte ako su listovi veliki). Riža mora biti kuhana, ali ne premekana. Kontrolirajte slanost i eventualno dodajte još soli, piše Coolinarika.com.
Kad je riža kuhana, isključite vatru, dodajte još pola šoljice temeljca, kašiku maslaca i tri kašike parmezana. Pomiješajte i ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Poslužite vruće.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.