Danas za ručak: Musaka sa krompirom i sirom

Radiosarajevo.ba
Danas za ručak: Musaka sa krompirom i sirom



Musaka (grčki: moussakas; rumunjski: musaca; turski: musakka; arapski: musaqqaʿa) je tradicionalno jelo napravljeno od patlidžana koje se pretežito priprema na Balkanu i na Bliskom istoku. Na zapadu se većinom smatra da musaka porijeklom dolazi iz Grčke.

Grčka musaka se sastoji iz slojeva patlidžana, mljevenog ovčjeg mesa i paradajza, preliveno s bijelim umakom i pečeno u pećnici. U bosanskoj kuhinji (kao i u srpskoj, bugarskoj, rumunjskoj) musaka se uglavnom pravi s krompirom umjesto patlidžana i zalije umućenim jajima umjesto bijelog umaka.

Danas vam donosimo vegetarijansku varijantu - musaku sa krompirom i sirom.


Sastojci

1 kg krumpira
300 g svježeg kravljeg sira
3 jaja
2 šoljice mlijeka
ulje
so i malo bibera

Priprema

Operite krompir i kuhajte ga u slanoj vodi. Kada je gotov, ogulite ga i izrežite na kolutove. Svježi sir malo razmrvite. U vatrostalnu posudu prvo složite red kolutova krompira koje ste posolili.

Zatim po njemu pospite svježi sir i biber, pa stavite novi red krompira. Redajte tako dok imate sira i krompira, ali tako da krompir ostane na vrhu. Složenac zatim polijte lagano uljem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stepeni.

Tri cijela jaja umutite s mlijekom. Kada krompir počne primati rumenu boju, izvadite ga iz pećnice i prelijte jajima i mlijekom. Vratite u pećnicu. Ukupno bi se trebalo peći oko pola sata.

Savjet: Iako je pojam musake kod nas ona s krompirom i mljevenim mesom, isprobajte i ovu bezmesnu verziju. Ako od mesa ne odustajete tako lako, onda slijedite originalan recept, gdje ćete krompir zamijeniti patlidžanom. Musaka se umjesto patlidžana može praviti i sa tikvicama. Narežite tikvice na tanje ploške i ispecite u vrućem ulju. Zatim složite sloj tikvica u nauljenu vatrostalnu posudu, pa ih pospite ribanim sirom. Na kraju prelijte smjesom jaja, vrhnja, mlijeka i češnjaka, piše Dobrahrana.jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak