Danas je Svjetski dan turizma, zaštitimo naše vode

Radiosarajevo.ba
Danas je Svjetski dan turizma, zaštitimo naše vode

I ove godine, 27. septembar se obilježava kao Svjetski dan turizma, 34. godinu zaredom. Ovogodišnjom temom Turizam i voda: U zaštiti naše zajedničke budućnosti želi se naglasiti potreba preuzimanja obaveze da se zaštite globalni resursi vode.

Kao što je posljednjih nekoliko godina običaj, teme se izabiru u skladu s tematskim godinama Ujedinjenih naroda, a 2013. godinu UN je proglasio Međunarodnom godinom vode.

Turizam je jedan značajan privredni sektor pa time i obavezan da predvodi u odgovornom ponašanju.

Čista i dostupna voda je od životne važnosti ne samo lokalnom stanovništvu već i za potrebe turizma. Također, raste interes turista i za turizmom posebnih interesa, koji uključuje turističke proizvode vezane ne samo uz obale mora, jezera i rijeka već i močvarnih staništa kao posebno osjetljivih područja.

Centralna proslava ove godine se odvija u Aziji, na Maldivima, a ponovno će se okupiti stručnjaci i predstavnici privatnog sektora. Bit će razmatrane politike i strategije kojima bi sektor turizma mogao doprinijeti očuvanju i zaštiti voda.

Kao najvažniji međunarodni dan turizma, Svjetski dan turizma 2013 (World Tourism Day - WTD) je svjetska platforma koja podvlači odgovornost i obavezu turizma u osiguranju održive budućnosti vode.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana turizma, 27. septembra je podizanje svijesti međunarodne zajednice o značaju turizma i njegovoj društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti.

BiH je od 1993. članica Svjetske turističke organizacije, koja je zadržala vodeću ulogu u oblasti turizma, a čine je 161 država i teritorija i više od 400 pridruženih članova, instituta, udruženja i dr.

Svjetska turistička organizacija posebnu pažnju poklanja razvoju održivog sektora turizma s posebnim osvrtom na zemlje u razvoju kao što je i Bosna i Hercegovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak