Danas je Međunarodni dan djeteta

Radiosarajevo.ba
Danas je Međunarodni dan djeteta

Današnji datum se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan djeteta, s ciljem podsjećanja i senzibiliziranja javnosti na potrebu zaštite djece od zloupotreba, nasilja i različitih oblika diskriminacije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 20. novembra 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta. Međunarodni dan djeteta se obilježava u svijetu od 20. novembra 1989. godine.

Obilježavanjem ovog dana se žele podstaći organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama na preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su ona temelj izgradnje naprednog društva.

Osnova za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade sarađujući i odrastaju sa spoznajom o međuzavisnosti svih živih bića. Nažalost, postoje djeca kojoj su uskraćena osnovna životna prava jer se, na primjer, iskorištavaju kao radna snaga, učestvuju u ratnim sukobima s oružjem, prisiljavaju na prostituciju. U posljednjih deset godina, preko 2 miliona djece je poginulo u ratovima, a od posljedica rata milioni djece širom svijeta imaju teške psihičke traume. Oko 30 miliona djece živi u ratnim područjima, a u 26 zemalja svijeta djeca mlađa od 15 godina koriste se kao vojnici.

U skladu sa  Konvencijom Ujedinjenih nacija, osnovna dječja prava su: pravo na preživljavanje (hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard); razvojno pravo (razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet); pravo učestvovanja (donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama); pravo zaštite od zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

Današnji datum je svojim posebno kreiranim logom podržala i najpopularnija tražilica, Google.

Konvencija o pravima djeteta propisuje da:

Sva djeca i mladi imaju ista prava. Ni jedno dijete ne smije biti oštećeno zbog svog pola, boje kože, jezika ili religije;

Djeca i mladi imaju pravo na najveću moguću mjeru zdravstvene zaštite kao i zdravstvne preventive i medicinske brige;

Djeca i mladi imaju pravo na besplatno osnovno obrazovanje. Osim toga im se mora obezbijediti posjeta školama koje bi ih mogle dalje obrazovati;

Djeca i mladi imaju pravo na odmor, slobodno vrijeme, igru i učešće u kulturnim i umjetničkim manifestacijama;

Djeca i mladi imaju pravo da se informišu, da slobodno kažu svoje mišljenje i da budu saslušani;

Djeca i mladi imaju pravo na dobar odgoj. Njihovi roditelji ili vaspitači ne smiju primjenjivati silu i zloupotrebu, zlostavljanje je zabranjeno;

Djeca i mladi imaju pravo da u ratu i bjekstvu prime posebnu pomoć i zaštitu;

Djeca i mladi imaju pravo na zaštitu od rada kojim bi bili iskorišteni i od seksualnog zlostavljanja;

Djeca i mladi imaju pravo da žive sa svojim roditeljima i da imaju kontakt sa oba roditelja ukoliko oni žive razdvojeno;

Djeca i mladi sa invaliditetom, imaju pravo na posebnu podršku i unapređenje kao i na aktivno učešće u društvenom životu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak