Da ste pristojniji, bili biste mršaviji

Radiosarajevo.ba
Da ste pristojniji, bili biste mršaviji
 
Lijepi maniri tokom jela vezani su i uz vaše zdravlje, odnosno tjelesnu težinu. Ne jedete za stolom? Buljite u TV ili kompjuter dok jedete? Ne koristite često viljušku i nož? Ukoliko ste na jedno od ovih pitanja odgovorili potvrdno, čitajte dalje!

Jedite za stolom

 U prošlosti su porodice jele zajedno za stolom. Imajte na umu da su oni obično imali i manje kilograma nego današenje prosječne moderne porodice. Danas je kuhinjski stol postao tek mjesto za ostavljanje računa, ključeva ili drugih predmeta koji nemaju veze s jelom.

Televizor ili kompjuter ne smije biti ispred vas. Jedenje ispred TV-a je povezano sa debljanjem i gutanjem hrane bez razmišljanja. Odlučite li jesti za stolom, vaš um će biti koncentriraniji na ono što jedete.

Ugodni razgovori – bolja probava
Okruženi ste vama najdražim ljudima i imate njihovu pažnju. Tu ste samo vi, oni i hrana. Tokom zajedničkog obroka, odložite malo pribor za jelo i pričajte. Praveći stanku između zalogaja i uživajući u obroku imat ćete i dovoljno vremena za pravilnu probavu.

Sjedite uspravno, to je vrlo važno jer u velikoj mjeri pomaže u probavi.

Koristite pribor za jelo

Tako ćete kontrolirati veličinu zalogaja i jesti sporije nego da jedete prstima. Rižu, manju tjesteninu i pire krompir također nemojte jesti kašikom već viljuškom. Tijelu dajete dovoljno vremena da probavi količinu hrane i znati će te prije da ste siti. U suprotnom možete pojesti više nego vam je potrebno a to nećete osjetiti.

Neka kraj vas bude puna čaša vode

Piti vodu između zalogaja pomaže probavi i još jedan način da se stvori osjećaj sitosti. Ali nemojte piti previše vode, manji gutljaji su dovoljni.

Kada žvaćete zatvorite usta

Kada to radite sa otvorenim ustima, gutate zrak, to može dovesti do nadutosti i probavnih smetnji.

Nemojte se koncentrisati na to da tanjir bude prazan, nego da želudac bude pun i jeste li još uvijek gladni. Na početku stavite uvijek manju količinu hrane na tanjir i uzmite još samo u slučaju da ste još gladni piše Net.hr.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak