Da li ste se ikad zapitali šta se dešava sa izmetom u avionu?

Radiosarajevo.ba
Da li ste se ikad zapitali šta se dešava sa izmetom u avionu?

Da li ste se ikad zapitali šta se desi kad pustite vodu u avionu i da li su smetnje izazvane mobilnim telefonima pravi razlog njihove zabrane u avionima?

Knjiga pilota Patricka Smitha nudi odgovore u formi anegdota na neka od najčešće postavljenih pitanja, piše Dailymail.co.uk.

Knjiga zvana Cocpit Confidental (Kokpit povjerljivo) uljučuje poglavlja o terorizmu, cijenama, otkazivanjima i mitovima kao i dio o tome kako avioni lete i šta uzrokuje njihove padove.

Postoji mnogo debata o tome da li energija emitovana iz mobilnih telefona može izazvati prestanak rada elektronskih sistema na avionima, čak i u bolnicama.

Smith u svojoj knjizi piše o tome: „Nekoliko drugih pravila je putnicima konfuznije od onih vezanih za korištenje mobilnih telefona i džepnih elektroničkih uređaja.

Putnici bi trebali znati da restrikcije vezane za kompjutere, iPode i druge uređaje nemaju veze sa elektronskim ometanjem. Glavni razlog zašto se laptopi ne smiju koristiti je da ne bi postali superbrzi projektili u slučaju udara ili iznenadnog usporavanja.

Vaš kompjuter je dio prtljaga i prtljag mora biti stavljen tamo gdje mu je mjesto da ne bi ubio nekoga ili bio na putu.“

On piše da komunikacija mobitelom može ometati uređaje u kokpitu, ali i najčešće da neće.

On dodaje da su mašine i elektronski uređaji u avionima napravljeni sa zaštitom protiv bilo kakvog ometanja.

Iako nema zabilježenih slučajeva da su mobiteli ikada ometali uređaje u avionu Smith kaže „nikad ne znate“.

„Da postoje rizici od korištenja mobitela skupljali bi ih prije leta nego se radije oslanjali na povjerenje“, rekao je pilot.

Knjiga takođe obrađuje problem turbulencije. Smith je objasnio: „Uslovi vas mogu nervirati i biti neugodi, ali avion se neće srušiti. Turbulencija je smetnja i za posadu, ali je takođe i normalna.“

Tokom 1980-ih, toaleti u avionima su koristili plavu tekućinu koja je sapirala izmet u spremnik, piše u Cocpit Confidental.

Ta tekućina je dodavala još težine avionima, koji su zbog toga trošili više goriva, a ako bi tekućina curila smrznute cigle od izmeta bi padale po gradovima.

Na modernim avionima, ko što su oni kojima pilotira Smith, sistem toaleta je zamijenjen vakumom. Kada se pusti voda otvara se ventil do kanalizacione cijevi, a otpad se usisava u spremnik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak