Da li pustiti bebu da se izmori plačem?

Radiosarajevo.ba
Da li pustiti bebu da se izmori plačem?


Da li je puštanje bebe da se izmori plačem okrutno i neprirodno ili nije toliko velika stvar? Vjerovarno ništa kod roditelja ne stvara više oprečnih mišljenja od toga. Posljednje istraživanje filadelfijskog univerziteta, sprovedeno na 1000 beba dobi od šest do 36 mjeseci, savjetuje majke da puste bebe da se same smire, piše Guardian

Naučnici su dokazali da je plač u sred noći neophodan u razvoju bebe. Do dobi od tri godine samo šest posto djece, koja su sama sebe smirivala, budi se svake noći. 

Prema istraživanju, bebe ispod šest mjeseci ne bi trebale biti puštene da plaču zato što možda traže hranu, a i premlade su za usmjeravanje ponašanja. Za "kontrolisani plač"  nema dovoljno dokaza da li je najispravnija metoda. Ne zna se tačno kako je najbolje sprovesti i da li izaziva trajnu štetu. 

Naučnici tvrde da plač proizvodi više cortisola - hormona koji može oštetiti mozak u razvitku, ali ni to nije dokazano.

Prema prošlogodišnjem istraživanju u Australiji, kada su upoređene tehnike uspavljivanja kao što su kontrolisani plač ili "napuštanje sobe" (tehnika u kojoj roditelj tješi dijete i svaku noć izmiče stolicu sve više dok jedan dan ne napusti sobu) na 328 djece u dobi od sedam mjeseci sa problemima sna, tehnika postepenog napuštanja sobe je namjanje stresna za bebu.

Istraživanje iz 2002., na 156 majki beba između šest i dvanaest mjeseci, pokazalo je da su bebe koje su učene kontolisanom plaču spavale bolje. Istraživanje je završilo nakon četiri mjeseca i "istrenirane" bebe nisu ništa bolje spavale od onih što nisu, što dovodi do zaključka da te stvari za većinu beba riješi vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak