Čuvajte djecu, seksualni predatori vrebaju!

Radiosarajevo.ba
Čuvajte djecu, seksualni predatori vrebaju!

Seksualni predatori navode teenagere i još mlađu djecu dašalju svoje razgolićene slike, a zatim ih ucjenjuju da ih šalju što više. Pojava poznata kao „seksualna iznuda“ zarbinula je zvaničnike u SAD-u.

Dok je prerano praviti statistike o seksualnoj iznudi, eksperti koji se bave slučajevima iskorištavanja djece govore da je ta pojava u porastu i da je povezana sa širenjem popularnosti socijalnih medija i  kamera na telefonima, piše Nbc.news.com.

„Govorimo o djeci sa mnogo tehnoloije“, rekla je Michelle Collins, potpredsjednca Odjela za dječje iskorištavanje Nacionalnog centra za nestalu i iskorištenu djecu. „Oni su u dobu seksualne radoznalosti“, rekla je ona.

U ponedjeljak su američke vlasti uhapsile 225 osumnjičenih dječjih predatora, od kojih se za dvojicu sumnja da se bave iznuđivanjem, sa desetinama zabilježenih žrtava. Jedan od njih je bivši trener navijačica jedne srednje škole.

Eksperti tvrde da seksualna iznuda obično počinje kada dijete, obično teenager upozna stranca preko interneta, kroz socijalnu mrežu ili stranicu za chat. Predator zadobije povjerenje djeteta te ga uvjerava da mu pošalje razlogićenu fotografiju.

Predator zatim koristi fotografiju za ucjenu i prijeti da će, ako dijete ne pošalje nešto eksplicitnije, poslati sliku roditeljima ili prijateljima, ili objavi javno.

FBI je prošli mjesec izjavio da se čovjek iz Indianapolisa na Facebooku predstavljao kao djevojka, a zatim stupao u kontakt sa teenagerkama i ponudio da mijenjaju lične fotografije.

Zvaničnici tvrde da su naročito zabrinuti zbog tehnološke prirode seksualne iznude što olakšava predatorima da iskoriste veliki broj djece širom svijeta.

Imigraciona agencija je izjavila da je jedan Portorikanac iskoristio skoro 80-ero djece, uključujući i djevojčicu u Holandiji.

Nacionalni centar za nestalu i iskorištenu djecu tvrdi da je najbolje oružje, koje roditelji mogu upotrijebiti protiv ove pojave, predostrožnost.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak