Čudovište od plastičnih kesa

Radiosarajevo.ba
Čudovište od plastičnih kesa


Vlada Kalifornije ovih dana raspravlja o novom zakonu koji bi mogao potpuno ukinuti korištenje plastičnih kesa u ovoj državi. Budući da se procjenjuje da se u Kaliforniji godišnje iskoristi 19 milijardi plastičnih kesa, od kojih veliki dio završi u moru, rijekama i prirodi, puno je onih koji podržavaju donošenje ovog zakona.

Kako bi podržali budući zakon i podigli svijest kod svojih sugrađana, kreativni tim Chicobagsa, proizvođača reciklažnih vrećica za namirnice, osmislio je čudovišta od plastičnih kesa. Radi se o kostimima napravljenim od 500 plastičnih kesa, što je isti broj plastičnih kesa koje godišnje potroši jedan stanovnik ove zemlje, a građani San Francisca pozvani su da zaduže kostime i učestvuju u sutrašnjem javnom okupljanju i akciji čudovišta.

Čudovišta će svojih pet minuta doživjeti sutra na trgu Ghiradelli gdje će se održati akcija pod parolom „Ne hrani čudovište“, a planirano je i širenje kampanje na druge gradove.

Iako je akcija iz Chicobagsa zasigurno i vrsta kampanje protiv konkurencije, činjenica je da su plastične kese izuzetno loše po planetu Zemlju: zbog njih godišnje umire više od milion ptica, a čak je i njihovo pravilno odlaganje loše po okoliš.





inhabitat.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak